Nuorilla on oikeus laajaan sukupuoli- ja seksuaalikasvatukseen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Nuorilla on oikeus laajaan sukupuoli- ja seksuaalikasvatukseen

Jokaisella ihmisellä on oikeus harrastaa turvallista seksiä, kirjoittaja painottaa. Arkistokuva on nuorille suunnatuilta Happysexi-messuilta Helsingistä.

11.12.2021 19:15

Ulvilan valtuuston kokouksessa 15.11.2021 Mario Heinilä, Minna Koivunen sekä Mari-Anna Stålnacke jättivät valtuustoaloitteen vastustaen Porin perusturvan luomaa nuorille suunnatun oppaan jakamista.

Opas nimeltään “Muuttuva keho ja seksuaalisuus” kertoo nuorten seksuaalioikeuksista, seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuudesta sekä eri ehkäisytavoista. Opas sisältää myös ohjeita siitä, mitä oikeuksia nuorilla on oman kehon ja seksuaalisuutensa suhteen.

Aloitteen tekijät väittävät oppaan olevan vahingollinen nuorille ja että “Oppaassa ohjataan myös kyseenalaistamaan oma biologinen sukupuoli”. Opas ei kuitenkaan sisällä minkäänlaista painostamista tai ohjeistamista kyseenalaistamiseen: oppaassa kerrotaan sukupuolten moninaisuudesta ja yleisimmistä sukupuolikäsitteistä.

Aloitteessa he väittävät oppaan lisäävän nuorten sukupuoliahdistusta, koska siinä kerrotaan sukupuolten moninaisuudesta. Todellisuudessa nuorten sukupuoliahdistuneisuutta lisää ihmisten suhtautuminen nuoren sukupuoleen, opettajien ja vanhempien tietämättömyys ja ymmärtämättömyys sukupuolten moninaisuudesta ja ajatus siitä, että entä jos olen ainoa, joka näin kokee.

Aloitteessaan Heinilä, Koivunen ja Stålnacke sanovat ”Siinä esitellään kaikkia mahdollisia seksuaalisuuden ilmenemismuotoja – ei kuitenkaan ryhmäseksiä eikä eläimiin sekoamista.”

On aivan järkyttävää, että vielä vuonna 2021 poliittiset toimijat haluavat väkisin rinnastaa sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuuden eläimiin sekaantumiseen. Tällainen kielenkäyttö ja tahallinen väärinymmärtäminen luovat juuri niitä paineita, joista aloitteen tekijät sanoivat olleen huolissaan.

Aloitteessa kritisoidaan myös sitä, että oppaassa kuvataan seksin harrastaminen ihmisoikeutena täysin irrallaan perheen perustamisesta ja suvun jatkamisesta. He nostavat esille YK:n ihmisoikeuksien julistuksen artikla 16. kohdat 1, 2 ja 3.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen artikla 16. kertoo jokaisen ihmisen oikeuksista avioitua, eikä liity mitenkään ihmisen oikeuteen harrastaa seksiä. Jokaisella ihmisellä on oikeus harrastaa turvallista seksiä, ilman paineita perheen perustamisesta.

Opas keskittyy nimenomaan kertomaan nuorille heidän oikeuksistaan, sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuudesta ja siitä, mitä tehdä jos nuori kokee, että hänen oikeuksiaan on rikottu.

Opas ohjeistaa nuoria turvalliseen ja nautinnolliseen seksiin. Oppaan ei ole tarkoitus korvata terveystiedon tunteja tai opettajia, vaan toimia lisämateriaalina opetuksessa.

Aloitteessa viitattiin myös siihen, että Seta ja vastaavat toimijat ovat toimineet lähteenä opasta kirjoitettaessa.

Mielestäni Setan nostaminen asiaan sekä aloitteen sisältämä teksti, osoittavat aloitteen olevan enemmänkin oman poliittisen agendan ja maailmankuvan esille tuomista kuin aitoa huolta nuorten opiskelusta ja hyvinvoinnista.

Justus Leppänen

aluevaaliehdokas (vihr.)

Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut