Tutkimuksella ja teknologialla pandemiat hallintaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tutkimuksella ja teknologialla pandemiat hallintaan

Tutkimuksen lähitulevaisuuden painopiste on hyödyntää teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutusta sairastuvuuden vähentämisessä, kirjoittaja tietää.

11.12.2021 14:14

Hygieniaratkaisut ovat merkittävässä osassa paitsi pandemioiden hallinnassa, myös ihmisten jokapäiväisessä elämässä, alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa ja terveydenhuollossa.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimiva Tutkimuskeskus WANDER kehittää tarttuvien tautien ja pandemioiden, kuten Covid-19:n leviämisen hallintaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka huomioi laajasti sisäympäristön eri tekijät, ja rakennuksen koko elinkaaren.

WANDER haluaa valjastaa nykyaikaisen tieteen ja teknologian luodakseen tehokkaita vastatoimia tarttuvien tautien leviämisen estämiseksi.

Ennen seuraavan pandemian ilmaantumista rakennusten sisätilat olisi suunniteltava ja rakennettava hyödyntäen kosketuspintoihin, sisäilmaan ja vesijärjestelmiin liittyviä ratkaisuja. Nämä ratkaisut vähentävät tarttuvien tautien leviämistä sisätiloissa, missä on samanaikaisesti useita ihmisiä.

Yksittäisten tuotteiden sijaan kokonaisratkaisulla infektioiden välittymisen todennäköisyys pienenee huomattavasti, koska tällöin useampia välittymisreittejä kyetään sulkemaan pois. Toistaiseksi tutkimus on pääosin keskittynyt osoittamaan erilaisten yksittäisten ratkaisujen tehon mittaamalla alentuneita mikrobimääriä pinnoilla, ilmassa ja vedessä.

Tutkimuskeskus WANDER:n toiminta alkoi Vesi-Instituutin nimellä vuonna 2005 ja keskittyi alussa talousveteen ja veden kanssa kosketuksissa oleviin materiaaleihin. Vuodesta 2011 lähtien veden ja vesijärjestelmien lisäksi alettiin tutkia ja kehittämään sisäympäristöjen kokonaisvaltaista ratkaisua terveellisempien sisäympäristöjen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi.

Vesijärjestelmien keskeisimmät haasteet ovat materiaalien ikääntyminen ja korroosio sekä veden mikrobiologian hallinta. Näihin teemoihin on viimeisen vuoden aikana keskitytty kupariputkien pistesyöpymien syiden selvittämiseen sekä messinkituotteiden sinkinkadon tutkimiseen.

Kokonaan omat haasteensa juomaveteen ja juomavesijärjestelmille tulee EU:n mukana. Juomavesidirektiivin uudistaminen sekä juomaveden kanssa kosketuksissa olevien tuotteiden ja materiaalien eurooppalaiset hyväksyntämenettelyt sekä niihin liittyvä standardisointi ovat teemoja, missä WANDER on ollut keskeisenä suomalaisena toimijana ajamassa suomalaisten yritysten ja toimijoiden etuja.

Tutkimuksen lähitulevaisuuden painopiste on todentaa teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutus sairastuvuuteen eli käytännössä sairauspoissaolojen vähentymiseen. Tutkimus edellyttää tilastollisesti riittävää tutkimusaineistoa ja yhteistyötä kansainvälisten tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Tutkimuskeskus WANDER on mukana kahdessa tutkimuskonsortiossa, jotka hakevat EU:n tutkimusrahoitusta Horizon Europe -ohjelmasta.

Martti Latva

Kirjoittaja on Tutkimuskeskus WANDERin tutkimuspäällikkö ja vetäjä. WANDER on yksi Satakunnan ammattikorkeakoulun viidestä tutkimuskokonaisuudesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut