Petopolitiikka – populismia, pelottelua vai arjen turvaa? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Petopolitiikka – populismia, pelottelua vai arjen turvaa?

Kirjoittajat toivovat rauhanomaista rinnakkaiseloa susien kanssa.

7.12.2021 17:10

Suomalaisten keskustelu petopolitiikasta – erityisesti susista – on viime vuosina käynyt kiivaana ja kärjistynyt pahasti.

Toisessa ääripäässä ovat susia rakastavat kansalaiset, jotka haluavat kuvata sudet jaloiksi, jopa mystisiksi metsien kulkijoiksi, ja toisessa he, jotka lataavat aseensa pelkän sanan kuullessaan. Tässäkin asiassa totuus on siinä keskellä.

Susi – kuten muutkin petoeläimemme – kuuluu suomalaiseen metsään, siitä olemme varmasti kaikki samaa mieltä. Kotipihoille ja lasten koulumatkojen pelottelijoiksi ne eivät kuulu, eivät myöskään kotieläimiemme uhkaajiksi. Susia suojellaan usein innokkaimmin siellä, missä niistä ei ole haittaa yhteisölle, todellisuuden pelot ja kustannukset kuitataan aivan muualla.

Pelkästään Satakunnassa joka kolmannessa kunnassa suunnitellaan susikyytejä koululaisille. Kuljetuksista syntyvät kulut jäävät kunnan veronmaksajien vastuulle ilman, että heillä on mahdollisuutta vaikuttaa kustannusten syntyyn.

Karjatilallinen voi hakea korvauksia pedoista aiheutuneista vahingoista, mutta summat eivät kata lähellekään kaikkia jalostuksesta ja kasvatuksesta aiheutuneita kuluja toteutumatta jääneistä tuotto-odotuksista puhumattakaan.

Metsästäjät huolehtivat maassamme siitä, että hirvieläinkannat säilyvät sopivalla tasolla, tällä varmistetaan mm. tieliikenteemme turvallisuutta. Metsästäjät antavat myös SRVA-apua poliisivoimille, eli lähtevät esimerkiksi kolarissa loukkaantuneen peuran jäljille maastoon vuorokaudenaikaan katsomatta.

Jos tämä toiminta loppuu koirien menettämisen pelossa, montako poliisia on palkattava lisää, jotta työ edelleen kyetään hoitamaan? Jo nyt eri puolilla Suomea metsästäjät joutuvat keskeyttämään jahteja säilyttääkseen kalliit koiransa hengissä – kuka korvaa metsänomistajille aiheutuvat taimikkotuhot, kun hirvikannat paisuvat?

Keskustan Siikaisten kunnallisjärjestö kannattaa Maa- ja metsätalousministeriön suunnitelmaa suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta ensi vuonna.

Tavoitteenamme ei ole petojen poistaminen Suomen luonnosta, vaan rauhanomaisen rinnakkaiselon mahdollistaminen kantoja säätelemällä.

Tero Harju

puheenjohtaja

Suomen Keskusta r.p. Siikaisten kunnallisjärjestö

Sari Vuorela

varapuheenjohtaja

Suomen Keskusta r.p. puoluevaltuusto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut