Ehdokkaan puolueella on aluevaaleissa enemmän merkitystä kuin hänen postinumerollaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ehdokkaan puolueella on aluevaaleissa enemmän merkitystä kuin hänen postinumerollaan

2.12.2021 20:06

Sampsa Kataja haluaa kolumnillaan lyödä tuleviin aluevaaleihin nurkkakuntaisen puuhastelun leiman.

Todellisuudessa näissä vaaleissa ratkaistaan, miten ihmiset tulevaisuudessa pääsevät oikean ja oikea-aikaisen hoidon piiriin. Perustaso on säilytettävä vahvana ja helposti saavutettavana, jotta ongelmat eivät pääsisi kasvamaan suuriksi ja kalliimpaa hoitoa vaativiksi. Samalla pyritään jakamaan rajalliset resurssit oikein kustannusten silti karkaamatta.

Tähän tarvitaan varmasti myös yksityisiä palveluita esimerkiksi palvelusetelin muodossa. Myös kolmas sektori erilaisten yhdistysten muodossa on tarkoitus ottaa mukaan.

Tarkoitus ei ole joka niemeen ja notkelmaan saada sitä täyden palvelun terveyskeskusta viideksi päiväksi viikossa, vaan oikein mitoitettu palveluvalikoima riittävän lähelle käyttäjiä. Tarkoittaako se sitten lääkäriä muutamana päivänä viikossa tai mobiilipalvelua, siitä päättävät tulevat aluevaltuutetut. Juuri tästä syystä on ehdokkaiden joukossa paljon sote-alan ihmisiä. Myös digitaaliset palvelut tulevat nykyistä enemmän kyseeseen, niille joille sen käyttö on mahdollista.

Ei voi unohtaa myöskään pelastuslaitosta ja VPK:ta, joiden toiminta on turvattava koko alueella suurten etäisyyksien vuoksi.

Kaupungistuminen on muotisana, joka toteuttaa itseään kun sitä tarpeeksi toistetaan. Sille ei tarvitse kuitenkaan antautua, jos siirrämme palveluiden saamisen nykyaikaan. Ajassa elämisen voi nähdä myös tällä tavalla.

Oleellista on, että nämä vaalit ovat linjavaalit keskittämisen ja hajauttamisen välillä ja enemmän merkitystä on ehdokkaan edustamalla puolueella kuin hänen postinumerollaan.

Matka Reposaaresta Porin keskustaan suoraa pikatietä ei ehkä ole pitkä, mutta Karvian sivukylältä se jo on aivan toista. Keskusta puolustaa lähipalveluja koko Satakunnassa.

Tero Harju

keskustan Satakunnan piirin piirihallituksen jäsen

Siikainen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut