Ei kylävaali, vaan linjavaali - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ei kylävaali, vaan linjavaali

2.12.2021 20:06

Sampsa Katajan kirjoitus Satakunnan Kansassa 30.11. oli hyvä ja rehellinen.

Kataja kertoo avoimesti kokoomuksen kannan sote-palveluiden kokoomuslaiseen järjestelyyn. Kaikki palvelut keskitetysti suurempiin kaupunkeihin. Taksit kiittävät ja bensaa kuluu, kun jokaisesta helposti hoidettavasta vaivasta ajellaan Karviasta Poriin saamaan antibioottiresepti tulehdukseen, tai kortisonia kihtikohtaukseen.

Tarvitaanko kaikkeen hoitoon miljoonien kiinteistöjä ja tutkimuslaitteistoja? Parasta mahdollista hoitoa voi saada edullisesti myös pienemmissä yksiköissä.

Edullisia lähipalveluja haluava äänestäjä voi pettyä, jos hän äänestää hyväksi tuntemaansa lähipalveluita kannattavaa ehdokasta keskittämistä ajavasta puolueesta. Yksin kukaan ei voi puolueen ideologista linjaa muuttaa.

Hyvää palvelua ei myöskään saa, jos äänestää puoluetta, joka ei hyväksy palveluntarjoajiksi yksityisiä palveluntuottajia. Yksityisiä pieniäkin palveluntuottajia tarvitaan, että riittävät palvelut voidaan yleensä kattavasti hoitaa.

Päteviä ja luotettavia ehdokkaita on kaikissa puolueissa. Kaikki haluavat järjestää palvelut kansalaisille parhaalla mahdollisella tavalla, mutta toteutustavoissa on eroja.

On äänestäjän asia, millaisen palvelumallin hän haluaa. Onko hyvä, että palvelut painottuvat erikoissairaanhoidon tasoisiin palveluihin keskuskaupungeissa? Haluaako hän, että palveluja yritetään hoitaa vajaalla henkilöstöllä vain julkisilla tuottajilla? Haluaako äänestäjä, että pelastustoimi on keskitetty vain suuriin ammattiyksiköihin? Näihin kaikkiin ratkaisuihin vaikutta enemmän puolueen linja kuin yksittäinen valtuutettu.

Vähintään yksi sopivan kokoinen sote-palveluita tarjoava palvelupiste jokaisessa kunnassa ei ole epärehellistä populismia, vaan toteuttamiskelpoinen kustannustehokas tapa tuottaa hyvää peruspalvelua.

Asiantunteva johtaminen ja hyvä henkilöstöpolitiikka yhdessä järkevän yksityisten palvelujen hankinnan kanssa on perusedellytys koko palvelun toiminnalle. Päätöksenteko on vietävä mahdollisimman lähelle loppukäyttäjää.

Sote-palveluja tarvitaan päivittäin, lähellä. Black Friday -tarjous voidaan kerran vuodessa hakea kauempaakin.

Juhani Vähä-Ruka

keskustan kannattaja

Kokemäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut