Hoitovelan kasvu on saatava kuriin - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hoitovelan kasvu on saatava kuriin

30.11.2021 21:49

Terveydenhuollon henkilöstön työvoiman saatavuus on tullut aina vaan haastavammaksi. On hyvin hämmentävää, että samaan aikaan saamme medioista kuulla ja lukea että ainakin vihervasemmisto haluaa hallituksessa ajaa alas yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausjärjestelmän. Tässä tilanteessa siinä ei mielestäni olisi kyllä mitään järkeä.

Pahentuneen koronatilanteen takia on syntynyt vakava ongelma, jossa muun muassa tehohoidon resurssien riittävyys on aivan vaakalaudalla. Tämä aiheuttaa sen, että kiireettömiä leikkauksia ja monia muita tarpeellisia hoitotoimenpiteitä joudutaan koko ajan perumaan. Tästä syntyy merkittävää hoitovelkaa. Koronarokotukset ovat jo siirtäneet esimerkiksi lasten neuvolatarkastuksia ja muuta toimintaa.

Hoitovelan kasvatuksen tulisikin pikaisesti laantua, mutta se ei vaan tapahdu itsestään.

Yksityisen sairaanhoidon tulee jatkossakin selkeästi olla täydentävä vaihtoehto kansalaisille, koska se vähentää julkisen terveydenhuollon jonoja ja nopeuttaa ruuhkautunutta hoitoon pääsyä. Vaihtoehto se on oikeasti vain silloin, kun myös Kela-korvaus on mukana.

Sairaanhoidon Kela-korvausten tasoa kannattaisi itse asiassa juuri nyt kasvattaa määräajaksi, tuon hoitovelan purkamisen avittamiseksi. Palvelusetelien ja maksusitoumusten käyttöä on tulisi myös lisätä, jotta ihmiset oikeasti pääsevät hoitoon.

Marketta Juntunen

lastenlääkäri

aluevaaliehdokas

kaupunginvaltuutettu (kd.)

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut