Tuleeko nuorten ääni kuulluksi aluevaltuustoissa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tuleeko nuorten ääni kuulluksi aluevaltuustoissa

1.12.2021 21:31

Aluevaalit, joissa valitaan henkilöt päättämään Satakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta, järjestetään tammikuussa. Puolueet ovat julkaisseet alustavia ehdokaslistojaan, ja niitä lukiessa olen huolestunut nuorten ehdokkaiden vähyydestä.

Satakunnassa 15–30-vuotiaita on noin 15 prosenttia väestöstä, mutta nuorten ehdokkaiden määrä näyttää jäävän selvästi alle kymmenen prosentin. Onkin aiheellista esittää huoli siitä, tulevatko nuoret kuulluksi hyvinvointialueen päätöksenteossa.

Hyvinvointialueiden järjestämisvastuulla on monia erityisesti nuoria koskevia palveluita, kuten mielenterveyspalvelut ja ehkäisyneuvolat. Kuten kaikessa päätöksenteossa palveluiden käyttäjien tulee olla mukana päättämisessä. Nuorten näkökulma on siis saatava esille.

Pelkään pahoin, että ilman monipuolisia nuoria ehdokkaita sekä nuorten kiinnostusta aluevaaleja kohtaan äänestysaktiivisuus jäävät hyvin alhaiseksi.

Aluevaltuustojen päätöksentekoa ja toimielimiä suunniteltaessa on otettava huomioon myös alueellisten nuorisovaltuustojen rooli. Satakunnassa Satanuvalla pitäisi olla aidot vaikuttamismahdollisuudet aluevaltuustoissa puhe- ja läsnäolo-oikeuden muodossa. Nuorisovaltuutetuilta löytyy näkemystä siitä, miten heidän ikäryhmänsä asioihin saadaan parannusta. Yleensä tavoilla, jotka aikuisille ei tulisi mieleenkään.

Demokratian toteutumisen kannalta nuorten mukanaolo vaaleissa on hyvin tärkeää. Ymmärrän kyllä puolueita. Nuorten ehdokkaiden listoille saaminen ei ole aivan helppoa. Olisin toivonut näkeväni nuoria ehdokkaita enemmän jo tässä vaiheessa. Ehdokaslistat eivät kuitenkaan ole vielä täynnä. Toivonkin, että nuoret täyttäisivät mahdollisimman monta näistä viimeisistä paikoista puolueissa.

Vilho Hakala

Satakunnan Keskustanuorten puheenjohtaja

aluevaaliehdokas

Nakkila

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut