Onko sote-uudistus uhka vai mahdollisuus asiakkaan näkökulmasta? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Onko sote-uudistus uhka vai mahdollisuus asiakkaan näkökulmasta?

Sote-uudistuksessa on haasteita, mutta kirjoittaja uskoo vakaasti uudistuksen synergiaetuihin ja toimintojen harmonisointiin.

1.12.2021 20:36 | Päivitetty 1.12.2021 20:37

Kun sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi on päätetty yhdistää hyvinvointialueen organisoimaksi järjestelmäksi, on uudistusta kehitettävä mahdollisuutena eikä uhkana. Uuden toimintamallin tulee perustua yhteisen luottamuksen löytämiseen ja ylläpitoon.

Itse edesmenneen monivammaisen lapsen isänä, yli kaksikymmentä vuotta terveydenhuollon hyviä palveluita seuranneena toivon, että ne edelleen kehittyvät ja ovat kaikkien ulottuvilla myös uudistuksen jälkeen.

Käytännössä sote-uudistus tarkoittaa, että kuntien henkilökunnasta noin puolet siirtyy hyvinvointialueiden palkkalistoille. Alueiden rahoitus perustuu pääasiassa valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin.

Lisäksi hyvinvointialueen toimintoja pyöritetään kuntien verokertymistä siirrettävällä rahoitusosuudella. Tämä tarkoittaa, että kuntien veroprosentteja leikataan tämän hetken laskelmien mukaan 12,39 prosenttia, jonka jälkeen leikattava osuus siirretään valtiolle hyvinvointialueen rahoitukseksi.

Uudistus selkeyttää kuntien taloussuunnittelua, eikä näillä näkymin juurikaan vähennä niiden käyttövaroja. Tämän jälkeen kuntien tehtäväksi jää entistä tarmokkaammin keskittyä varhaiskasvatuksen, nuoriso- ja liikuntatoimen, teknisten palveluiden, koulutus- ja sivistystoimen sekä yrityselämän tarpeisiin.

Jos Satasotesta pystytään kehittämään nykyistä parempi, koko hyvinvointialuetta tasalaatuisesti palveleva järjestelmä, on tehtävässä onnistuttu. Satakunnan pelastustoimi on jo nyt yhteisen organisaation alla, joten luulisi sen melko helposti sulautuvan osaksi hyvinvointialueen toimintaa.

Suurimmat Satasoten haasteet ovat uuden hallintorakenteen luominen, käyttöjärjestelmien ja henkilöpalkkausten harmonisointi, kiinteistömassojen kartoitus ja vuokrista sopiminen. Hyvinvointialueen käyttöön tarvittavien kiinteistöjen omistus ja ylläpito jää edelleen kuntien hoidettavaksi.

Paras mahdollinen lopputulos saavutetaan kaikkien toimijoiden yhteistyöllä, asiakkaita ja yksittäisiä työntekijöitä herkällä korvalla kuunnellen. Uskon uudistuksen synergiaetuihin ja toimintojen harmonisointiin, asioihin, joilla saavutetaan nykyistä edullisempi ja parempi tapa tuottaa lähialueelle korkealaatuista hyvinvointipalvelua.

Ensimmäisenä tehtävänä on luoda asian onnistumiselle vahva luottamus, jonka jälkeen voidaan ryhtyä uudistamaan. Itsenäisyyspäivän lähestyessä voin muistuttaa, että suurista haasteita on selvitty ennenkin.

Seppo Peltola

Satasoten ohjausryhmän jäsen

aluevaaliehdokas (kesk. sit.)

Huittinen

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut