Palloiluhalli ei ole vain rakennus, vaan koko kaupungin kohtaamispaikka - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Palloiluhalli ei ole vain rakennus, vaan koko kaupungin kohtaamispaikka

Kirjoittajan mukaan Porin uusi palloiluhalli ei ole vain neljä seinää, vaan se tulee olemaan paikka jossa kehitytään ja kohdataan.

29.11.2021 13:05

Uuden palloiluhallin myötä Porissa rakennetaan tulevaisuuden urheilu-, kaupunki- ja hyvinvointikulttuuria. Isojen hankintojen, kuten palloiluhallin, kohdalla mietitään erityisen tarkkaan hankkeen vaikuttavuutta, sen hyötyjä ja merkitystä.

Seurantaa varten tulee määritellä mittaristo: kuinka mitataan esimerkiksi rakennuksen tuottavuutta kaupungille, ja punnitaan, kannattaako siihen panostaa? Joitakin asioita on helppo määritellä ja mitata, kuten käyttäjämääriä – ja joitakin taas hankalampi, kuten jonkin asian merkittävyyttä yksilölle.

Rakennushan on harvoin pelkät seinät. Sen sijaan rakennuksen sisään kätkeytyy kokonainen maailma, jossa toiminnot ja ihmiset kohtaavat. Kyse on fyysisesti, mutta myös henkisesti merkittävästä paikasta.

Esimerkiksi Porin tulevassa palloiluhallissa tulee olemaan nykyaikaisia kenttiä, modernia teknologiaa, saavutettavia tiloja, asiantuntevaa henkilökuntaa, innosta puhkuvia käyttäjäryhmiä, onnistumisia, vastoinkäymisiä, kasvamista, kannustusta.

Kaikki isot hankinnat aiheuttavat keskustelua puolesta ja vastaan, mikä on tietenkin hyvä ja olennainen asia. On tärkeää, että kuntalaisten verorahat käytetään oikein ja se tuo merkittävää hyötyä kaupungille ja sen asukkaille. Päätöksentekoon tarvitaan asiantuntijoita monelta alalta sekä kykyä katsoa pitkälle tulevaisuuteen.

Osa hyödyistä tulee näkyviin välittömästi, osa taas vuosien ja vuosikymmenten jälkeen. Palloiluhallin kohdalla hyödyt ovat mahdollisimman optimaaliset täyttäen juurikin lyhyen ja pitkän aikavälin hyötytavoitteet.

Monen eri toiminnon yhdistäminen ja tilan sujuvuuden takaaminen suunnittelun ja toteutuksen kautta maksaa, ja siksi onkin tärkeää, että nämä asiat tehdään erittäin huolellisesti ja asiantuntevasti, jotta rakennus toimii siinä tarkoituksessa mihin se on tarkoitettu.

Palloiluhalli tulee olemaan merkittävä paikka harrastajille sekä ammattilaisille, mutta mikä upeinta, siellä tullaan jakamaan otteluiden muodossa tärkeitä hetkiä koko kaupungin kesken.

Hallin upea arkkitehtuuri ja kutsuva tunnelma houkuttelevat varmasti myös uutta käyttäjäkuntaa harrastamaan sekä seuraamaan eri tapahtumia. Onkin tärkeää, että palloiluhalli ei jää vain sisäpiirin paikaksi, vaan jokaisen käyttäjän tulee omalta osaltaan olla rakentamassa kaikille avointa tilaa.

Palloiluhalli tulee olemaan merkittävä areena kaikentasoisille urheilijoille ja liikkujille yksilö-, mutta ennen kaikkea yhteisötasolla.

Erittäin tärkeää on palloiluhallin esteettömyys, joka mahdollistaa liikunnan ja urheilun myös liikuntarajoitteisille henkilöille.

Se tulee olemaan paikka, jossa kehitytään ja kohdataan. Porissa on alkamassa uusi, innostava aikakausi.

Ismo Läntinen

Porin kaupunginhallituksen jäsen (ps.)

Valtionliikuntaneuvoston jäsen, Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut