EU harhautumassa vaarallisille vesille - Lukijalta - Satakunnan Kansa

EU harhautumassa vaarallisille vesille

Kirjoittajan mielestä EU on päätöksenteossaan ajautumassa hakoteille.

20.11. 20:26

Olimme iloisia, kun EU:n komissio hyväksyi suunnitelmamme sen myöntämien elpymisrahojen käyttämiseksi. EU myös valvoo toteutusta.

Me saamme elpymisrahaa 2,1 miljardia, jota tosin annetaan tipoittain: nyt aluksi vain 13 prosenttia eli 271 miljoonaa. Meille ”myönnettävä” 2,1 miljardia on siis vajaa kolmannes siitä 6,6 miljardista, jonka itse maksoimme 750 miljardin elpymispakettiin.

SIITÄ ITALIA HYÖTYY eniten, 190 miljardia. Muista EU-rahastoista se kerää lisäksi 30-40 miljardia.

Mafia on vuoden päivät tehnyt omat ohjelmansa tämän potin varalle. Se on soluttautunut yrityksiin, joiden otaksuu saavan setelipaaleja.

Kiinnostavin sektori on infrastruktuuri eli tuotannon ja talouskehityksen perusedellytykset, kuten liikennejärjestelyt ja energia. Myös suurprojekti asuntojen vahvistamiseksi maanjäristyksiä vastaan on mafian afäärejä. Nämä ”kestävät” rakennukset tosin pääasiassa sortuvat, kuten muun muassa vuoden 2016 maanjäristyksissä.

Hallitus suuntaa 40 prosenttia eli lähes 100 miljardia eteläisiin maakuntiin, joissa neljä suurinta mafiajärjestöä ovat vahvimmillaan.

MASSIIVISEN ELPYMISPAKETIN piti olla poikkeus, ellei peräti ainutlaatuisuus. Mutta komissio laati jo heinäkuussa muistion ilmastotoimiin liittyvän, uuden 72,2 miljardin sosiaalirahaston perustamisesta vuosiksi 2025–2032.

Rahat kerättäisiin mystisellä päästökaupalla, muun muassa laajentamalla sitä tieliikenteeseen ja asuntojen lämmitykseen sekä tiukentamalla vanhoja taksoja.

Suomi maksaisi noin 1 230 miljoonaa euroa ja saisi takaisin 390 miljoonaa. Eli nettotappiomme olisi noin 840 miljoonaa.

KOSKA SÄHKÖN HINTA ilmastotoimien vuoksi nousee, me välillisesti maksaisimme esimerkiksi ranskalaisten, puolalaisten, italialaisten ja espanjalaisten sähkölaskuja. Itse hoidamme moiset ongelmat sosiaalituella.

Tätä rataa EU alkaisi huolehtia jäsenmaiden sosiaaliturvasta, mikä on ehdottomasti torjuttava.

Rahaston tarkoitus on myös muun muassa tukea sähköautojen ja -pyörien hankintaa.

MEPPI NILS TORVALDS (r.) varoittaa, että eteläiset ja itäiset jäsenmaat pyrkivät siirtämään taloudelliset vastuunsa EU:n budjettiin ja että päätösvalta siirtyy yhä kauemmas jäsenmaiden ulottuvilta.

Olkoon sellaisesta esimerkkinä vuoden 2006 lyijydirektiivi, joka kielsi lyijyn muun muassa kulutuselektroniikan juostemateriaalina.

Se sai erikoisia seurauksia: lyijykiskojen ja juotostinan myynti muutamalle tuhannelle lyijylasitöitä harrastavalle kiellettiin. Korvikkeet toimivat huonommin, ja hinnat nousivat kolmin-nelinkertaisiksi.

Tiedossa ei ole yhtään alan harrastajan saamaa lyijymyrkytystä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo direktiivin noudattamista.

Tuulilaseista on poistettu lyijy. Sen antama sitkeys puuttuu. Hauraammat lasit rikkoutuvat entistä pienemmistä kivistä. Se lisää lasikauppaa. Kiittääkö luonto?

EU:lle kesä- ja talviaikasirkuksen lopettaminen on ylikäymätön tehtävä. Eikä yli sata miljoonaa vuodessa maksavan EU-parlamentin raijaamisessa joka kuukausi viikoksi Brysselistä Ranskan Strasbourgiin ole järkeä.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan entinen päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut