Uudesta hyvinvointialueesta puhutaan vain terveydenhuollon näkökulmasta, minne unohtui sosiaalihuolto? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Uudesta hyvinvointialueesta puhutaan vain terveydenhuollon näkökulmasta, minne unohtui sosiaalihuolto?

16.11. 19:23

Sosiaaliala tulee ottaa huomioon Satakunnassa meneillään olevassa hyvinvointialueen muodostamista koskevassa ja mittasuhteiltaan suuressa rakenneuudistuksessa.

Sote-uudistusta on pohdittu pitkään, ja nyt ollaan menossa kohti hyvinvointialueita. Rakenneuudistusta tehdään, toivon mukaan palvelut edellä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kaikilla on mahdollisuus yhdenvertaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kun katson asiaa sosiaalihuollon näkökulmasta, havaitsen julkisuudessa puhuttavan hyvin paljon terveydestä ja terveydenhuollosta. Sosiaalihuollon palvelut ovat jääneet tässä keskusteluissa erittäin vähälle. Sosiaalisen näkökulma puuttuu keskustelusta lähes kokonaan. Puhutaan hyvinvoinnista ja terveydestä, mutta ei sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Osittain tähän painotukseen on saattanut vaikuttaa se, että terveydenhuolto on selkeämpi kokonaisuus kuin sosiaalihuolto, muun muassa palveluiltaan ja ammattirakenteeltaan.

Sosiaalihuollon palvelut tulee tehdä näkyviksi tässä uudistuksessa ja sosiaalihuollosta tulee puhua kokonaisuutena, ei irrallisina palveluina. Mitä kaikkea sosiaalihuollolla tässä uudistuksessa tarkoitetaan?

Sosiaalihuollon palveluita ei tule siirtää sellaisinaan hyvinvointialueille, rakenteet eivät saa mennä palveluiden edelle.

Tarvitaan sisältökeskustelua, palvelujen uudistamiseen ja kehittämiseen liittyviä avauksia, jotta sisällön ja työmenetelmien uudistuminen on mahdollista.

Sosiaalihuollon näkökulmaa tulee vahvistaa, ja sosiaalihuollon ammattilaisten tulee olla mukana tekemässä tätä kauaskantoista uudistusta. Sosiaalihuollon ammattilaisten pitää saada paikkansa tässä uudistusprosessissa ja uudistusta suunnittelevissa ryhmissä.

Erittäin tärkeää sote-uudistuksessa on sosiaali- ja terveyspalvelujen integrointi tilanteissa, joissa tarvitaan kokonaisvaltaista moniammatillista toimintaa. Kaikkiaan sekä sosiaali- että terveydenhuollossa asiakkaan/potilaan tilannetta tulisi aina tarkastella kokonaisuutena.

Tuula Saarinen

YHM, palvelupäällikkö sosiaalialalla

Porin perusturvalautakunnan varajasen (vihr.), aluevaaliehdokas (vihr.), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut