Muistityö ja aivoterveysden vaaliminen – yhteinen asiamme - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Muistityö ja aivoterveyden vaaliminen – yhteinen asiamme

13.11. 19:08

Satakuntaan päivitettiin viime keväänä muistipotilaan hoito- ja palveluketju. Yhtenäisen palveluketjun tavoite on edistää maakunnallista, organisaatiorajat ja ammattiryhmät ylittävää yhteistyötä muistipotilaiden hoidossa. Muistiyhdistysten vaikuttamistyötä ja tiedotusta tekevä Muistiaktiivit-ryhmän jäsen ja kokemustoimija on mukana kehittämistyöryhmässä.

Muistiaktiivien mielestä on hyvin tärkeää, että muistiasiakkaan ja läheisen ääntä kuullaan, koska paras tieto ja kokemus on asiakkaalla ja hänen läheisillään.

Yhdenmukainen palveluketju tekee hoidon ja palvelujen kokonaisuuden näkyväksi ja rakentaa samalla eri toimijoiden yhteistyön ja rajapinnat sujuviksi.

Muistisairaan kotona, tutussa ympäristössä selviytymiseen tulee panostaa kaikin keinoin. Ennakoiva ohjaus ja tuki sekä luottamuksen rakentaminen palvelujen tarjoajiin on muistisairaan ja läheisten oikeus.

Toisaalta oikea-aikaisen ympärivuorokautisen hoitopaikan tarjoaminen on muistisairaan hyvän hoidon ja palvelun tärkeä kriteeri, jotta voidaan turvata loppuelämän ja saattohoidon turvallinen toteutuminen, mikäli koti ei ole siihen paras paikka.

Muistiaktiivit painottavat, että muistipotilaan ja läheisten tarpeet ovat keskiössä. Palvelut tulee toteuttaa yksilöllisesti, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Hoito ja palvelut ovat tavoitteellisia ja tuloksia arvioidaan erilaisilla mittareilla. Palveluja tulee jatkossa kehittää vahvalla tiedolla ja yhteistyöllä, jossa ovat mukana aina myös potilas ja hänen läheisensä.

Kaikkein tärkeintä on muistisairauksien ennaltaehkäisytyö, jolla pyritään edistämään ihmisten omaa panosta aivoterveyden parhaaksi, ja siten ehkäistä tai siirtää muistisairauteen sairastumista.

Sote-uudistuksessa kuntien vastuulle jäävän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulisi mielestämme sisältää konkreettisia toimenpiteitä aivoterveyden edistämiseksi. Muistiyhdistysten koulutetut vapaaehtoiset Aivoterveyslähettiläät ovat yksi mahdollisuus toteuttaa aivoterveyttä edistävää toimintaa kunnissa ammattilaisten rinnalla.

Marja Takala

Satakunnan Muistiyhdistysten Muistiaktiivit-ryhmän sihteeri

aluesuunnittelija, Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut