Suomalainen itsemääräämisoikeus menee liian pitkälle - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Suomalainen itsemääräämisoikeus menee liian pitkälle

13.11. 18:12

Edelleen useilla alueilla itsemääräämisoikeus menee liian pitkälle alaikäisten lasten ja heidän vanhempiensa suhteen. Huoltajat eivät pääse 10–17-vuotiaiden lastensa potilastietojärjestelmiin eli terveystietoihin. Näin on edelleen myös Satakunnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nykyisten määritysten myötä terveysasioissa asiointi myös yli 10-vuotiaan huollettavan puolesta olisi mahdollista. Näin ei kuitenkaan ole vielä kaikilla alueilla. Syynä kerrotaan olevan terveydenhuollon tietojärjestelmien monimutkaisuus ja niiden uudistamisen hitaus. Toinen syy on se, ettei muutoksen läpivientiin ole annettu lakiin tai asetukseen perustuvaa takarajaa.

Perusturva ohjeisti, että alaikäinen voi saada terveystietonsa itse, kun hänellä vain on käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset ja mobiilivarmenne.

Kysynpä vaan, kuinka monella on?

Lisäksi neuvottiin, että koronatodistuksen voi alaikäinen saada myös soittamalla itsenäisesti perusturvaan. Kysynpä vaan, ovatko kaikki kymmenvuotiaat riittävän rohkeita ja itsevarmoja asioidakseen itsenäisesti virallisten tahojen kanssa?

Todennäköisesti useimmat eivät ole. Tai sitten olen väärässä, ja olen tässä asiassa boomeri.

Jukka Moilanen

kaupunginjohtaja emeritus

Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut