Viherpesulla ei päästöjä vähennetä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Viherpesulla ei päästöjä vähennetä

Lupaukset ilmastonvastaisessa taistelussa eivät näy riittävästi tekojen tasolla, kirjoittaja arvioi. Esimerkiksi Suomessa vuonna 2014 uudistettu metsälaki antaa metsänomistajille paljon väljemmät vastuut avohakkuun jälkeisiin toimenpiteisiin, kirjoittaja muistuttaa. Arkistokuvassa näkyvä avohakkuu sijaitsee Kemiönsaarella.

9.11. 18:00

”Hiilijalanjälki nolla vuonna 2035,” ”ole mukana hyvissä asioissa, joita ilmastolle on tapahtumassa” tai ”eri sydämet, sama syke”.

Tuossa muutama esimerkki mainoksista, joilla yritetään luoda imago vastuullisuudesta. Lupauksia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa riittää ähkyksi saakka.

Joka toinen markkinoilla oleva tuote tuntuu olevan vastuullisesti tuotettu ja sitä kuluttamalla maailma pelastuu. Pelastamme siis maailman kuluttamalla. Päivän paras uutinen.

Glasgow´n ilmastokokouksessa päätettiin, että metsien hävittäminen loppuu vuoteen 2030 mennessä. Kuka huijaa ja ketä vai huijaavatko kaikki kollektiivisesti toisiaan?

Suomessa metsänomistajat ja metsäteollisuus nousivat heti puolustamaan avohakkuita ja kestävää metsähoitoa. Kyllä meillä osataan, ne on ne siellä Indonesiassa ja Brasiliassa, jotka ovat vastuuttomia. Meillä ollaan vain ahneita. Eri asia.

Itse asiassa vuonna 2014 uudistettu metsälaki antaa metsänomistajille paljon väljemmät vastuut avohakkuun jälkeisiin toimenpiteisiin kuin aiemmassa laissa, jossa istutusten varmistamiseksi oli käytössä vakuusraha, jonka sai takaisin, kun istutukset oli tehty.

En tiedä kuka on saanut lobattua uuteen metsälakiin kohdan, jossa mainitaan, että päätehakkuiden jälkeen metsänomistajan on saatava kymmenen vuoden aikana istutettua keskipituudeltaan puolen metrin taimikko. Oli kuka oli, kovin heppoiselta jälkitoimenpide kuulostaa.

Eli olemme Suomessa tällä hetkellä tilanteessa, jossa tuo Glasgow´n metsälupaus tuntuu pelkältä tuuleen huutamiselta. Edellinen, New Yorkin ilmastokokouksessa vuonna 2014 julistettu metsälupaus kiihdytti globaalisti metsäkatoa, joten näillä mennään.

Esseisti Maaria Ylikankaan Ylen nettisivuilla julkaistu essee ”Hyvät ajat loppuvat sinun sukupolveesi” oli pysäyttävä. Päähän iskostui kansanrunojen kysymys:

”Miksi synnytitkään minut tähän maailmaan. Sinä tiesit!”

Niin, me tiedämme ja jälki tulee olemaan karua. Siitä huolimatta me etsimme vain korvaavia toimenpiteitä säilyttääksemme saavutetun elintason.

Ja nyt härskeimmät ihmiset käyttävät sumeilematta hyväkseen viherpesun verhoon kiedottuja markkinointilupauksia kääriäkseen viimeisiä suuria voittoja ennen kuin systeemi romahtaa.

Kaaoksessa emme enää pysty katsomaan omia lapsiamme silmiin ja sanomaan: tiesimme tämän, mutta emme välittäneet. Kaaoksen keskellä sillä ei ole enää merkitystä.

Viherpesua vierastava,

Jaakko Jäntti

Porin kaupunginvaltuuttu (vas.), Degrowth-liikkeen kannattaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut