Ilmastoviestinnän pirullisuus - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ilmastoviestinnän pirullisuus

Kirjoittaja muistuttaa, että maatalouden osuus hiilidioksidipäästöistä on Suomessa 12 prosenttia – liikenteen, energiantuotannon, teollisuuden ja asumisen osuus on 88 prosenttia.

8.11. 18:00

Suomessa ilmastoviestinnässä sotketaan tietoisesti koko maapallon ja Suomen aiheuttamat päästöt. Ylen ja MTV:n uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa en ole kertaakaan nähnyt mainittavan Suomen osuutta hiilidioksidipäästöistä. Uutisoidaan kyllä, että meidän päästöt ovat vuodessa noin 44 megatonnia hiiltä. Sitä ei kerrota, että se on vain 0,14 prosenttia maapallon päästöistä.

0,14 prosenttia on liian pieni luku uutisoitavaksi, se ei säikäytä.

Suomalaiset tajuaisivat siitä, että meidän päästövähennyksillä ei ole juurikaan vaikutusta maapallon ilmaston lämpenemiseen. Viesti 44 megatonnin hiilidioksidipäästöistä tuntuu suurelta. Siksi media kirjoittaa ja puhuu megatonneista.

Mihin tällä kansan pelottelulla pyritään? Tällä siirretään valtaa.

Ympäristöpolitiikasta halutaan ensisijainen, määräävä politiikkalohko. Esimerkiksi maankäytön valvonta, joka nyt ulottuu täydellä byrokratialla kaavoitukseen ja rakentamiseen, halutaan laajentaa metsiin ja muuhun maahan. Ensisijainen tavoite lienee se, että yksityismetsien hakkuisiin aina tarvittaisiin nöyryyttävä ympäristöhallinnon lupa Helsingistä.

Tärkeässä ympäristönsuojelun viestinnässä on tarkoitushakuisuutta. Kaikessa uutisoinnissa nostetaan aina ensimmäisenä esille kotimaisen maatalouden aiheuttamat päästöt. Toki niitäkin pitää tarkastella, mutta jätetään aina sanomatta, että maatalouden osuus Suomen päästöistä on vain 12 prosenttia. Ne eivät ratkaise mitään.

Energiantuotanto, teollisuus, liikenne maalla, merellä ja ilmassa sekä asuminen jäävät maininnalle. Niiden osuus on kuitenkin 88 prosenttia.

Myös unohtuu se tosiasia, että vuotuisesta Suomen 44 megatonnin hiilipäästöstä metsät sitovat puolet nieluihinsa.

Lähihistoriasta muistamme tuloksellisen ”happosateiden” torjunnan 1980–1990-luvuilla. Happosateilla tarkoitettiin erityisesti kivihiilen polton aiheuttamia rikki- ja typpipäästöjä. Päästöt saatiin kuriin uudella tekniikalla, jota alettiin käyttää suurten lämpölaitosten savukaasujen puhdistuksessa.

Nyt ilmastoviestintään ei sovi päästöjen vähentäminen savukaasuja puhdistamalla. Siksi savukaasujen puhdistus hiilidioksidista ei ole sopivaa, vaikka se on jo teknisesti mahdollista.

Nyt ajetaan totaalista fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käytön kieltoa. Iskusanoilla vihreä siirtymä korvataan ne jollakin hienolla, jota ei toki ole vielä keksitty.

Ajaudumme vihreään energiakriisiin.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos, kaupunginvaltuutettu (kok)

Huittinen

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut