Ennustaminen on vaikeaa – Ketä pitäisi osoittaa sormella vääristä valinnoista? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ennustaminen on vaikeaa – Ketä pitäisi osoittaa jälkikäteen vääristä valinnoista?

Koneistajista on Suomessa pulaa, uutisoi Helsingin Sanomat. Arkistokuva on Sampo-Rosenlewin tehtaalta Porista, missä valmistetaan leikkuupuimureita ja metsäkoneita.

4.11. 18:34

”Tulevaisuus ei ole ennustettavissa, eikä tulevaisuus ole ennalta määrättyä. Voimme vaikuttaa tulevaisuuteen omilla toimillamme ja valinnoillamme”, totesi Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Jari Kolehmainen TSL:n Porin seudun opintojärjestön Tulevaisuusakatemiassa.

Suomessa työllisyys on parantunut ja työllisyysaste noussut. Pulaa on monissa tehtävissä ammattitaitoisesta työvoimasta.

Helsingin Sanomat uutisoi äskettäin, että muun muassa koneistajista on pulaa. Kysymys on sadoista koneistajista.

Koneistaja on kone- ja metallialan perustutkinnon tutkintonimike. Työnkuvaan kuuluu erilaisten tuotteiden ja välineiden valmistus käsikäyttöisillä NC-koneilla sekä tietokoneohjatuilla CNC-koneilla.

Konepaja- ja teknologiateollisuuden suhdannetila on hyvä ja tilauskantaa on näkyvissä. Töitä olisi uusillekin työntekijöille.

Raumalla Hallaworks Oy:n omistavat siskokset Niina Pelkonen ja Noora Pylkkänen harkitsevat yhtiön myymistä, koska työmarkkinoilta ei löydy koneistajaa ja hitsaajaa vahvistamaan tuotantoa.

Koneistajien koulutuksen jatkuminen Porin ammattikurssikeskuksessa ratkaistiin 1900-luvun loppuvuosina. Yritysten taholta saatiin viestejä, ettei perinteisiä koneistajia enää tulevaisuudessa tarvittaisi. Siihen saakka koneet olivat käsikäyttöisiä ja tietokoneohjatut laitteet tekivät tuloaan.

Kysely alan yrityksiin vahvisti käsityksen, ettei Porin ammattikurssikeskuksen palveluja koneistajien koulutuksessa tarvita. Koneet myytiin ja tilat saneerattiin muuhun käyttöön.

Koneistajista on kuitenkin pulaa. Tutkimusjohtaja Jari Kolehmaisen tulevaisuusarvio osuu oikeaan: Tulevaisuus ei ole ennustettavissa, eikä tulevaisuus ole ennalta määrättyä. Voimme vaikuttaa tulevaisuuteen omilla valinnoillamme.

Ketä pitäisi osoittaa sormella vääristä valinnoista?

Pekka Ovaska

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut