Pelastusjohtaja Pekka Tähtinen vastaa: Myös henkilöstöllä oli mahdollisuus tuoda näkemyksiään ja ehdotuksiaan esille - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pelastusjohtaja Pekka Tähtinen vastaa: Myös henkilöstöllä oli mahdollisuus tuoda näkemyksiään ja ehdotuksiaan esille

Pelastusjohtaja Pekka Tähtinen vastaa Ulvilan palomestari Tero Järvelän

3.11. 17:23

Satakunnan pelastuslaitokselle on tehty ulkoinen selvitys Satakunnan kuntajohtajien ja isäntäkunnan eli Porin ehdotuksesta. Selvitystyössä vertailtiin kustannustasoa muihin pelastuslaitoksiin ja esitettiin mahdollisia tehostamistoimia.

Tämän selvityksen seurauksena on kartoitettu erilaisia tapoja kehittää ja tehostaa maakunnallista pelastustoimintaa sekä ensihoidon synergiamahdollisuuksia.

Satakunnan pelastuslaitos on maan pelastuslaitosten kärkeä monien eri toiminnallisten tunnuslukujen perusteella. Kaikessa pelastuslaitoksen suunnittelu- ja kehittämistyössä otetaan huomioon saavutettavuus- ja normivaatimukset koko Satakunnan osalta. Tehostamishahmotelmat on valittu niin, että niillä olisi mahdollisimman pieni kielteinen vaikutus pelastustoimen palvelutasoon.

Ulkoisen selvityksen esivalmisteluja on tehty kolmiportaisesti. Ensimmäisessä vaiheessa konsultit keräsivät pohjatietoja pelastuslaitoksen nykytilasta, toisessa vaiheessa laaditusta raportista keskusteltiin Satakunnan kuntajohtajien kanssa.

Tämän jälkeen ulkoisesta selvityksestä esille nousseita asioita käsiteltiin pelastuslaitoksen henkilöstön ja sopimuspalokuntien kanssa sitä varten järjestetyissä tilaisuuksissa. Lisäksi henkilöstöllä oli mahdollisuus tuoda näkemyksiään ja ehdotuksiaan esille koko henkilöstölle lähetetyssä verkkokyselyssä.

Selvityksestä on raportoitu pelastuslaitoksen johtokunnalle eri vaiheissa ja se on virallisestikin siunannut valmistelutyön.

Pelastuslaitoksen suunnittelun, raportoinnin, tiedolla johtamisen ja muut velvoitteet ovat moninkertaistuneet, ja tämä suuntaus tulee tulevaisuudessa edelleen jatkumaan.

Pelastuslaitoksissa nämä työt kuuluvat pääsääntöisesti asiantuntijatehtävissä toimiville eli tekeviä käsiä tarvitaan muuallakin kuin operatiivisessa työssä. Satakunnan kaltaiselta keskikokoiselta pelastuslaitokselta edellytetään samoja suunnitelmia ja raportteja kuin kaikkein suurimmilta pelastuslaitoksilta.

Pelastusjohtajan tulee huolehtia pelastuslaitokselle asetetuista tehtävistä ja odotuksista. Hänen tulee tarkastella pelastuslaitoksen toimintaa ja kehittää sitä tasapuolisesti ja ammatillisesti.

Pelastuslaitoksen ydintehtävänä on turvata laadukkaat pelastustoimen palvelut myös mahdollisten tehostamisvaatimusten aikana.

Hyvinvointialueelle siirtyminen voi tuoda uusia haasteita myös pelastustoimelle, mutta kaikkien satakuntalaisten turvallisuudesta huolehditaan jatkossakin.

Pekka Tähtinen

pelastusjohtaja

Satakunnan pelastuslaitos

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut