mielipide: Epäterveelliselle ruualle pitäisi asettaa haittavero - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Epäterveelliselle ruualle pitäisi asettaa haittavero

Kirjoittajan mukaan rahapulasta kärsivä hyvinvointivaltio tarvitsee uusia verotusmalleja.

Kuvituskuva arkistosta.

30.10. 18:30

Terveisiä upporasva-altaan ääreltä.

Kaksi vuorokautta kylpylässä todisti sen jälleen: Suomessa on tikittävä aikapommi, lasten ylipaino. Havaintojeni mukaan pieni osa lapsista on normaalipainoisia ja enemmistö lievästi (toistaiseksi) ylipainoisia.

Huolestuttavin tilanne on lapsilla, jotka ovat voimakkaasti ylipainoisia. Heillä on jo havaittavissa muun muassa motorisia ongelmia. Uimisen ja muun liikunnan sijaan aika kuluu altaan reunalla upporasvassa kypsennettyjä ranskalaisia ja kananuggetteja syöden, päälle kaadetaan puolen litran mukista makeaa cola-juomaa.

Nykytietämyksen valossa vanhempien – joskus myös isovanhempien – luulisi tietävän, että pidemmän päälle moisesta ei hyvä heilu. Vastuu on heillä, miksi he haluavat myrkyttää jälkikasvunsa?

Kroonisesta rahapulasta kärsivä hyvinvointivaltio tarvitsee uusia verotusmalleja. Koska maailman paras koulutusjärjestelmä ei ole pystynyt valistusta hoitamaan, puollan haittaveron asettamista roskaruualle ja sokerille, samaan tapaan kuin alkoholille ja tupakalle on jo tehty.

Verotuloja tarvitaan tulevaisuudessa, kun lapset kasvavat aikuisiksi ja sairastuvat kakkostyypin diabetekseen, rasvamaksaan, sydän- ja verisuonisairauksiin ynnä muihin viheliäisiin tauteihin.

Nuori pääministerimme aloitti juoksuharrastuksen. Kuten kunnianhimoisilla ihmisillä yleensä, tavoitteet ovat korkealla ja juostut kilometrit näkyvät myös ulkonäössä.

Miten reagoi maailman onnellisin kansa? Jopa akateemiselta taholta epäillään pääministerin mielenterveyttä.

Niin, Tuomari Nurmio kiteyttää nykysuomalaisuuden hienosti: Mikä siellä päässä mättää, kaappikello jätättää?

Juha Koskinen

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut