Vanhempi toveri vastaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Vanhempi toveri vastaa Timo Arolle moraalipaniikista

”Joskus on käynyt niinkin, että vanhemmat ovatkin olleet lopulta oikeassa.”

Kirjoittaja on huolissaan siitä, onko elokapinallisten toiminta niin harmitonta, kuin Timo Aro kirjoituksessaan pohti. Kuva elokapinan mielenosoituksesta Helsingistä 2. lokakuuta.

25.10. 21:30

Timo Aro kehottaa kirjoituksessaan (SK 20.10.) ymmärtämään elokapinallisia ja syyttää heidän toimintaansa kriittisesti suhtautuvia moraalipaniikista.

Omalta kohdaltani voin kertoa, että olen kerran elämässäni ollut lähellä paniikkitilaa 15-vuotiaana vuonna 1978, kun isäni uhkasi ensimmäisen ja ainoan kerran vetää minua turpaan, mikäli liittyisin Skdl:n nuoriin pioneereihin.

En liittynyt, ja isääni kiitin myöhempinä vuosina useasti hänen uhkauksestaan sekä ymmärsin hänen jyrkän kantansa asiaan, olihan hän joutunut kahdesti lähtemään pikkusiskojensa kanssa evakkoon kodistaan Viipurin läheltä, minne jäivät talo ja tavarat.

Tällä historiamuistelulla viittaan Aron lanseeraamaan termiin moraalipaniikki. Joskus on käynyt nimittäin niinkin, että vanhemmat – käytettäköön heistä vaikka nimitystä konservatiivit – ovatkin olleet lopulta oikeassa.

Toki historiassa on ollut vanhempiakin radikaaleja, kuten esimerkiksi presidentti Urho Kekkonen. Hänenkin edesottamuksensa ovat arkistojen avauduttua joutuneet ainakin osittain hieman outoon valoon, vaikka itse olenkin sitä mieltä, että Kekkonen oli lopulta patriootti.

Mutta takaisin varsinaiseen asiaan. Mitä tulee Aron väitteeseen, ettei elokapinallisten toiminnasta ollut kenellekään mitään vaaraa, tohdin olla eri mieltä. Kymmenien poliisipartioiden kiinnittäminen kantamaan elokapinallisia pois mielenosoituspaikalta oli pois kiireellisemmistä, kenties henkeä ja terveyttä uhkaavista tehtävistä.

Valitettavasti on myös niin, että on vain ajan kysymys, milloin joku mielenterveysongelmainen elokapinallinen ei enää tyydy niin kutsuttuun passiiviseen mielenilmaukseen.

Toivon hartaasti olevani ennustuksessani väärässä.

Hannu Kaalikoski

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut