Valtakunnan hallituksen ja median pitäisi pystyä parempaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Valtakunnan hallituksen ja median pitäisi pystyä parempaan

Kirjoittajan mielestä on ristiriitaista, että aikaisemmat hallitukset olivat asettaneet Veikkaukselle kasvavia tulostavoitteita, mutta nykyinen hallitus antoi Veikkauksen johdolle moitteet, kun he eivät ole pystyneet estämään peliriippuvaisten pelaamista.

25.10. 16:47

Yritetään muistaa kevättä 2020.

Huhtikuussa vasemmistohallitus halusi näyttää suuntaa ja voimaansa. Nostettiin huipputulosta tekevä Veikkauksen johto tikun nokkaan ja saatiin Ylen toimittajat täysillä mukaan. Hyökkäyksen kohteena olivat kokoomustaustaiset Veikkauksen johtajat, heidät piti saada vaihtoon ja asettaa omat tilalle.

Elämme kuitenkin vakiintuneessa oikeusvaltiossa ja ministereiltäkin edellytetään toimissaan laillisuusperustaa. Potkujen antaminen johtajille ei onnistunut, mutta johto sai ankarimmat mahdolliset julkiset moitteet siitä, etteivät olleet pystyneet estämään peliriippuvaisten pelaamista.

Marinin hallitukset käsittämättömät ja karkeat toimet keväällä 2020 romuttivat Veikkauksen tuloksentekokyvyn. Keskustelussa unohdettiin, että monet aikaisemmat hallitukset olivat asettaneet Veikkaukselle kasvavia tulostavoitteita, joihin toimiva johto pyrki pääsemään.

Myös media sivuutti keskustelussa sen tosiasian, että Veikkauksen tuotoilla rahoitettiin satojen tuhansien nuorten ohjattua liikuntaa ja urheilua. Samoin unohdettiin Suomen laajan kulttuurikentän taloudellinen tuki. Tärkeä tuki on voitu tuottaa juuri Veikkauksen kasvavilla tuloilla.

Kaikissa toiminnoissa on hyvät puolet ja huonot vaikutukset. Politiikassa näitä joudutaan punnitsemaan päivittäin. Veikkauksen kohdalla hallitus ohitti tämän punninnan. Se halusi puuttua vain peliongelmaisten pelaamisen lopettamiseen, koska sillä oli suuri media-arvo ja voitiin löytää johdosta ”syylliset”.

Nyt, syksyllä 2021, on hallitusviisikolla itse uhmakkaasti aiheuttamansa Veikkaus- sotku sylissä.

Omistajaohjauksella hallitus sotki Veikkauksen liiketoiminnan ja luonnollisesti sen tulot romahtivat. Mistä saadaan rahat liikuntaan ja kulttuurikentälle?

Veikkauksen johtajia ei voi nyt syyttää. Peiliin katsomalla hallitus löytää sotkun synnyttäjät.

Korvaavan rahoituksen löytäminen pitkäjänteisesti ei onnistu. Viisikko turvautui näyttävän riitelyn ja sähläyksen jälkeen tilapäiseen valtion budjettirahoitukseen, joka katetaan tietysti lisävelanotolla.

Ensi vuonna talousarviovalmistelussa on sama hämminki ja rahanetsintä edessä.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos, kaupunginvaltuutettu (kok)

Huittinen

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut