Harjavallan-Nakkilan härski tuulivoimahanke - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Harjavallan-Nakkilan härski tuulivoimahanke

Kirjoittajat ovat huolissaan Harjavaltaan ja Nakkilaan suunnitellusta tuulivoimapuistosta. Kuvituskuva Honkajoelta.

23.10. 17:05

Viherryttämisen varjolla suunnitellaan mitä räikeimpiä ja omistamista loukkaavia hankkeita ja toimia.

Tästä valitettavan hyvänä esimerkkinä on Suomen Hyötytuulen puuhaama hanke Harjavallan ja Nakkilan pohjoisosissa. Suunnitteilla oleva alue on lähes 2 000 hehtaaria, ja alueelle olisi tarkoitus rakentaa 21 tuulivoimalaa.

Infotilaisuudessa viime viikolla saatiin esimakua hankkeesta.

Tuulivoimatuotanto ei saa enää perustamistukea valtiolta, eli hanke on tehtävä markkinaehtoisesti ja siksi joistakin asioista on tingittävä. Yhtiö esittää alueen maanomistajille 70 vuoden vuokrasopimusta erisuuruisilla vuokrilla riippuen siitä, mitä kyseiselle alueelle satuttaisiin rakentamaan.

Kuka vuokraa omistamiaan maita ja mantuja 70 vuodeksi tietämättä yhtään, mitä lopulta vuokraa, mihin tarkoitukseen, millä vuokralla, mikä taho Hyötytuulen lopulta omistaa ja millä vastuilla. Pahimmassa tapauksessa mitään ei kuitenkaan vuokrata, mutta voi joutua pakkolunastuksen kohteeksi voimalinjojen takia vaatimattomilla korvauksilla.

Kylän kupeeseen nousevat 300-metriset tuulivoimalat eivät ole silmiä hivelevä näky, eikä äänihaitoiltakaan vältytä puhumattakaan muista hankkeeseen liittyvistä haittatekijöistä, muun muassa alueella olevien kahden kalasääskipesän kohtalosta.

Hanke ei kosketa ainoastaan alueen maanomistajia, vaan suurta joukkoa kuntien asukkaita, joiden asumisviihtyvyydestä on myös kyse.

Hankkeesta huolestuneet maanomistajat suunnittelevat kokoontumista lähiaikoina, jotta saisivat paremmin äänensä kuuluville päätöksien pohjaksi.

Heikki Kurru

Erkki Kangas

Harjavalta

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut