Onko väärä informaatio vienyt demokratian kriisiin? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Onko väärä informaatio vienyt demokratian kriisiin?

Kirjoittaja on huolissaan sosiaalisen median synnyttämästä stressistä ja virheellisestä informaatiosta.

23.10. 17:50

Olen istunut PC:n äärellä jo 37 vuotta, mutta en kuitenkaan esiinny Facebookissa, enkä muillakaan alustoilla juurikaan käy. Luulen, että tämä on säästänyt minut monenmoisesta someriesasta ja -stressistä. Verkossa seuraan pääosin uutisia, googletan ja teen pieniä ostoksia.

Minulla ei siis ole paljon omakohtaista kokemusta sosiaalisen verkkoelämän riesoista. Mutta seuraan kyllä, mitä media paljastaa somesta ja digimaailman menosta. Ja on mielestäni selvästi havaittavissa kansalaismielipiteen rapautuminen.

Rakentavan kansalaismielipiteen muodostuminen on heikentynyt huhuihin ja salaliittoteorioihin uskomisen sekä yhä lisääntyvän virheellisen informaation johdosta.

Tutkijat ovatkin yleisesti sitä mieltä, että ihmisten tietotaso on laskenut. Näin ollen mielipiteiden taso on myös laskenut. Tämä on varmaan osasyynä edustuksellisen demokratian kriisiin.

Tätä tarkoittaa myös käsite ”Post-truth”, totuuden jälkeinen aika, jolla tarkoitetaan, että tunteet ja suoranaiset valheet ovat syrjäyttäneet faktat. On tosin todettava, että ”kriisin” selvää määritelmää ei taida hevin löytyä. Demokratian kriisi on paljolti subjektiivinen käsite.

On melko yleisesti tunnustettu, että asioista on olemassa jonkinlaiset ”totuudet”. Nyt vaikutelmaksi jää, että yhteisymmärrys tästä on selvästi heikentynyt.

Ihmisellä on luontainen taipumus havaita ja hyväksyä sellaista informaatiota, mikä puoltaa omia mielihaluja ja ajatuksia. Se on kuin lumipalloefekti: kun disinformaatiosaasteessa paljon kierii, se tarttuu paksuksi eristeeksi, jota ei enää mikään faktakaan läpäise.

Tätä ihmisen heikkoutta monet tahot käyttävät hyödykseen syöttämällä tietyille ryhmille mieluisaa disinformaatiota muun muassa koronarokotuksista.

EU:hun kuuluu kymmenkunta entisen itäblokin maata, jotka eivät ole oikeusvaltioita suomalaisen mitta-asteikon mukaan. Nämä maat saastuttavat myös muiden jäsenmaiden demokratian rakenteita.

Aikaisemmin ihmiskunnan riesana olivat muun muassa merirosvous ja orjuus. Nyt hypertekniseen aikakauteemme kuuluvat taas digimaailman riesat ja disinformaatio.

Veikko Kaivola

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut