Liikunnallisuus, taide ja teknologia — niistä on tulevaisuuden lähielämykset tehty - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Liikunnallisuus, taide ja teknologia — niistä on tulevaisuuden lähielämykset tehty

Vuonna 2016 otetussa kuvassa Henry Merimaa ja Pirita Ihamäki tutkivat, mitä löytyy Merimaan aarrearkusta Kätketty taide -näyttelyssä.

22.10. 18:15

Ulkoilun ja liikunnan hyvinvointivaikutusten merkitykset ovat kasvaneet Suomessa, koska suomalaiset ovat löytäneet uudelleen oman lähiympäristönsä ja kotimaan matkailu on lisääntynyt. Samaan aikaan merellisen Porin vetovoima akselilla Yyteri-Mäntyluoto-Reposaari on huomioitu laajasti niin paikallisesti kuin kansallisesti (Mielipiteet SK 13.7. ja 16.10.).

Kaupungin ja yritysten panokset alueen kehittämiseksi ovat merkittäviä ja ne kannustavat myös luovaa sektoria lähestymään merellistä Poria kokeilevasti ja leikillisesti. Tähän arvokkaan tukensa antavat paikalliset taidetta ja tutkimusta tukevat rahoitusinstrumentit, jotka tunnustavat paikallisen osaamisen; Svenska Kulturfonden i Björneborg, Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Porin kaupunki.

Porilaiset ovat pelaajakansaa: Eloisan kaupunkikulttuurin edistämiseksi ja lähialueiden luontoympäristöjen vetovoiman lisäämiseksi on siksi luontevaa hyödyntää Porin yliopistokeskuksessa kehitettyä osaamista uudenlaisten kulttuurielämysten toteutuksessa.

Satakunnan museossa sijainneen Sigrid Juséliuksen lastenhuoneen innoittamana kehitimme vuonna 2016 ensin taidekätköilyreitin Porin keskustan alueelle. Taiteen edistämiskeskus, Porin kaupunki ja Elävä Pori -hanke järjestivät ympäristötaidenäyttelyn Kätketty taide Porin kansallisessa kaupunkipuistossa ja Sigrid-Secrets -taidekätköreitti oli osa tätä ympäristötaidenäyttelyä.

Vuosina 2017–2018 teimme aiheesta poikkitieteellistä tutkimusta: testasimme reitille kehitettyä mobiilisovellusta Viikarin kuvataidepäiväkodin suomen- ja englanninkielisten ryhmien ja Ruotsalaisen yhteiskoulun oppilaiden kanssa.

Tutkimuksessa selvitimme lähiympäristöön ja taidekätköihin liitetyn pelillisyyden vaikutuksia leikilliseen oppiseen. Tutkimuksessa kävi ilmi taidekätköreitin ympäristön omaksumiseen ja alueen kulttuurihistorialliseen kytkeytymiseen mahdollistava oppiminen.

Geokätkeilijöihin keskittyneessä tutkimuksessamme totesimme myös Sigrid-Secrets-taidekätköilyreitin laajemman kaupunkikulttuurisen merkityksen esimerkiksi matkailureittinä. Tähän mennessä keskustan reitti on kerännyt satoja käyttäjiä, jotka hyödyntävät lähialueen palveluntarjontaa: Porin ulkopuolta tulleet geokätköilijät toivat esille, että he olivat yöpyneet keskustan hotelleissa.

Onnistuneen kokeilun myötä päätimme laajentaa pelillistämäämme taidekätköilyreittiä maantieteellisesti ja uutta mobiiliteknologiaa hyödyntäen: Halusimme esitellä Porin merellistä ympäristöä porilaisille hyvinvointia lisäävänä, elämyksiä ja seikkailuja tarjoavana kohteena.

Vuonna 2019 Porin kaupunki myönsi projektillemme hyvinvointirahan, jonka avulla toteutimme Sigrid-Secrets Merellinen Pori -taidekätköilyreitin mobiilisovelluksen. Yhteistyössä Ruotsalaisen yhteiskoulun oppilaiden kanssa kehitimme ja toteutimme Merellinen Pori taidekätköihin lapsille ja nuorille sopivaa sisältöä.

Sigrid-Secrets Merellinen Pori on pelillistetty ja tarinallistettu taidekätköilyreitti porilaisille, jossa yhdistyvät leikillisyys, taide ja teknologia. Sovelluskaupasta ladattava maksuton mobiilisovellus tarjoaa eri-ikäisten porilaisten iloksi liikunnallisen ulkoiluelämyksen lisäksi seikkailullisen tarinan ja minipelejä.

Taidekätköilyreitti ja mobiilisovellus osallistavat pelaajia liikkumaan kävellen tai pyöräillen luontoympäristössä, mikä lisää liikunnallista hyvinvointia ja auttaa hahmottamaan lähiympäristöä ja sen paikallista palveluntarjontaa uusin silmin.

Sigrid-Secrets -taidekätköilyreitti tuottaa lisäarvoa merelliseen Poriin, joita jo lukuisat ulkoilureitit, seikkailupuisto, välinevuokraamo, hotelli, kahvilat ja ravintolat tuovat. Toteuttamassamme elämyksellisessä palvelussa tiivistyvät näin lähimatkailun tuomat henkilökohtaiset ja alueelliset hyvinvointivaikutukset.

”Uudessa normaalissa” staycation-tyyppiset, lähimatkailua palvelevat elämykset ovat kovassa nosteessa. Niiden vaikutusten tarkastelu edellyttää monitieteistä ja poikkitaiteellista osaamista pelisuunnittelusta palvelumuotoiluun ja kaupunkikulttuurin edistämisestä luontoelämysten leikillistämiseen.

Sigrid-Secrets tarjoaa syyslomaviikon arkeen uusia porilaisia elämyksiä. Lähde ulkoilemaan ja seikkailemaan Sigridin seurassa ystävien tai perheen kesken ja anna rohkeasti palautetta kokemuksistasi! Taiteen, tieteen ja pelillisen liikunnallisuuden myönteisistä vaikutuksista kiinnostuneina tutkijoina kuulemme mielellämme sinua, porilainen.

Pirita Ihamäki

yhteisöpäällikkö, Robocoast/Prizztech

Katriina Heljakka

tutkija, Turun yliopisto

Kirjoittajat ovat Pori Laboratory of Play -tutkimusryhmän jäseniä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut