Luontokato kiihtyy kaikkialla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Luontokato kiihtyy kaikkialla

Tietoja lintukantojen elinvoimaisuudesta saadaan muun muassa rengastuksilla. Luontokato näkyy myös lintulajien harvenemisena, mikä huolettaa kirjoittajaa.

19.10. 14:00

Miljoona lajia uhkaa kuolla sukupuuttoon lähivuosina, kertovat tutkijat. Syy on maankäyttö ihmisen tarpeisiin, eliölajien kestämätön hyödyntäminen, ilmastonmuutos, saastuminen ja uusille alueille levitetyt haitalliset vieraslajit. Hallitustenvälisen luontopaneelin (IPBES) mukaan miljoona lajia on vaarassa hävitä maapallolta.

Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen uhkaa myös taloutta. Jos tämä tuotaisiin vahvemmin esiin, heräisikö ihmisten kiinnostus?

Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on ehtona kaikelle elämälle, myös meille ihmisille. Yli puolet globaalista bruttokansantuotteesta on suoraan riippuvainen luonnosta. Luontokato – luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin heikkeneminen – uhkaa siis maailmantaloutta ja myös ihmisten terveyttä.

Viimeisen 40 vuoden aikana luonnonvaraisten kasvien ja eläinten määrä on pienentynyt 60 prosenttia ihmisen toiminnan seurauksena, selviää WWF:n tuoreesta selvityksestä. Samaa viestiä toistaa myös valtioidenvälinen tiedepaneeli IPBES.

Luonto köyhtyy myös Suomessa. Suomen 48 000 lajista vajaa puolet tunnetaan niin hyvin, että niiden uhanalaisuus on saatu arvioitua.

Etelä-Suomen metsissä elävät eläinlajit ovat erityisen uhanalaisia.

Luontokato voi edetä, vaikka lajiston kehitystä kuvaava uhanalaisuusindeksi (Red List Index) pysyisi vakaana tai nousisi arviointien välillä. Tämä johtuu siitä, että uhanalaisilla lajeilla on korkea todennäköisyys hävitä Suomestakin.

Satakunnassakin on varsin vähän vanhoja metsiä ja suuri osa vanhoista suoalueistakin on ojitettu, kuivattu ja metsitetty eli samalla ovat supistuneet tällaisilla alueilla elävien eläinten elinympäristö.

Biodiversiteetti eli biologinen monimuotoisuus (myös elonkirjo, luonnonkirjo tai luonnon monimuotoisuus) tarkoittaa maapallon tai sen jonkin osan elollisen luonnon monimuotoisuutta.

Yleinen biodiversiteetin mittari on lajirunsaus eli alueen lajien lukumäärä ja mittarit ovat jo kauan osoittaneet laskevaa suuntaa. Luonnoneläinten huvikseen tappamista pitäisi välttää, jos halutaan säilyttää edes se mitä on vielä jäljellä. Syyskuussa tapahtunut 1 400 delfiinin tappaminen Färsaarilla ei ainakaan edistänyt korjausliikettä.

Olisi toivottavaa ja vastuullista, että nykyistä laajemmin ymmärrettäisiin luonnon merkitys maapallolle ja ihmiselle.

Pertti Salo

Eurajoki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut