Yliopistot ovat parasta aluepolitiikkaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yliopistot ovat parasta aluepolitiikkaa

Porin yliopistokeskus.

13.10. 17:11

Otsikko ei ole minun, vaan maailman ilmastotieteen järjestön pääsihteerin Petteri Taakseen kolumnista Iltalehdessä (11.10.). Petteri Taalas on vuonna 1961 Helsingissä syntynyt tiedemies, joka väitteli tohtoriksi ilmastotieteessä 1993. Taalas on ollut Suomen ilmastotieteen laitoksen johtaja ja nyt toista kautta maailman ilmastotieteen pääsihteeri.

Hänellä on mielenkiintoisia näkemyksiä niin sanotuista maakuntayliopistoista. Taalas puolustaa maakuntiin perustettuja yliopistoja monipuolisesti, vaikka on itse helsinkiläinen ja Helsingin yliopistossa opiskellut.

Ollessaan jäsenenä yliopistotutkintojen uudistustoimikunnassa hän oli päässyt yhdessä helsinkiläisten professorien kanssa tutustumaan Kuopion yliopiston uusiin tiloihin. Professorit myönsivät, että tilat ovat hienot, mutta älyllinen osa puuttuu.

Suomalaiset ovatkin ruoskineet itseään yliopistojen huonosta sijoituksesta maailman yliopistojen rankingissa. Taalas kirjoittaa, että maailmassa on noin 20 000 yliopistoa. Lähes kaikki Suomen yliopistot ovat 1 000 parhaan, eli viiden prosentin joukossa.

Taalas kehottaa myös tarkastelemaan Suomen karttaa, jolloin huomataan, että yliopistot ovat keskeinen osa alueiden elinvoimaa. Myös päinvastoin: alueet, joilta puuttuu yliopisto, alkavat näivettyä. Satakunta kävisi hyvästä esimerkistä, mutta Taalas kirjoittaa Savonlinnasta, jonka näivettyminen alkoi, kun opettajien ja kielitieteilijöiden koulutus lopetettiin.

Taalas koskettaa myös Satakunnassa, tosin Satakuntaa mainitsematta, herännyttä ajatusta ulkomaisista opiskelijoista korvaamaan vähenevää väkeä. Taalas sanoo, että ulkomaiset opiskelijat tulevat innoissaan ja kiittävät opinnoista, mutta häipyvät melkein kaikki kotiseuduilleen.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: