Maahanmuuttajat eivät ratkaise Satakunnan väestöongelmia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Maahanmuuttajat eivät ratkaise Satakunnan väestöongelmia

”Satakunnan väestökehityksestä on syytä olla huolissaan. Keinoista, joilla tilannetta voitaisiin parantaa, on syytä käydä monipuolinen keskustelu”, kirjoittaa valtiopäiväneuvos Mikko Elo mielipidekirjoituksessaan.

9.10. 16:58

Timo Aro ja Aino-Maija Luukkonen ovat käynnistäneet mielenkiintoisen keskustelun siitä, miten Satakunnan vähenevä väestö voitaisiin korvata.

Lähtölaukauksen heidän ehdotukselleen on antanut selvitysmies Kalervo Väänäsen esitys opiskelijaperäisestä maahanmuutosta korkeakoulutuksen parantamiseksi. Toisena kimmokkeena on ollut Tilastokeskuksen synkkä väestöennuste Satakunnalle vuoteen 2040 mennessä. Ennusteen mukaan Satakunnan väestö vähenisi 11,6 prosenttia, eli määrällisesti 24 905 henkilöä.

Satakunnan väestökehityksestä on syytä olla huolissaan. Keinoista, joilla tilannetta voitaisiin parantaa, on syytä käydä monipuolinen keskustelu.

Tärkein kysymys on, pystytäänkö maahanmuutolla ratkaisemaan Satakunnan ongelmat, kuten korkeakoulutus ja väestökato. Itse en siihen usko. Voisi tietysti ironisesti kysyä, ehdottaisiko Turun yliopiston entinen rehtori Kalervo Väänänen samaa maahanmuuttoa Turun seudulle opiskelijoiden saamiseksi.

Turussa ei tarvita opiskelijaperäistä maahanmuuttoa. Turun yliopisto ja Åbo Akademi pitävät huolen alueen vetovoimasta.

Tämän lehden tekstaripalstalla (1.10.) oli mielenkiintoisia lukuja Porin ja Turun nuorten määrästä. Sen mukaan oli Tilastokeskuksen elokuun väestötilastossa 18-vuotiaita Porissa 945 ja Turussa 1 819 ja 21-vuotiaita Porissa 926, mutta Turussa jo 4 006. Luvuista näkyy, että Porissa nuorten määrä oli pysynyt suunnilleen samana, mutta Turussa yli kaksinkertaistunut, kun oli tultu opiskelijaikään.

Kirjoittajan mukaan nuorison vähäisyyttä Satakunnassa on helppo korjata omalla yliopistolla. Tästä olen samaa mieltä.

Maahanmuuttajat on keinotekoinen ratkaisu, mikä sekään ei ole kovin helppo eikä nopea. Helppo ei ole oman yliopistonkaan saaminen. Se edellyttää ensin yksimielisyyttä Satakunnassa ja laajaa yhteistyötä muiden maakuntien kanssa.

Pori kuuluu kuitenkin eri sarjaan kuin muut kaupungit, joissa on yliopistokeskus. Ennen kaikkea oman yliopiston saaminen edellyttää tahtoa ja työtä yhteisen päämäärän hyväksi.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut