Satakunnan yliopisto seuraavaan hallitusohjelmaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satakunnan yliopisto seuraavaan hallitusohjelmaan

27.9. 21:28

Ei ollut yllätys, ettei Turun yliopiston entinen rehtori Kalervo Väänänen ehdottanut Satakunnan oman yliopiston perustamista. Näin jälkeenpäin on hyvä arvioida, mitä konkreettista jäi käteen Väänäsen monista ehdotuksista.

Oikeastaan aika vähän. Yliopistokeskuksen kehittäminen on ollut jo pitkään tavoitteena, ja sen kehittäminen riippuu ratkaisevasti Tampereen ja Turun yliopistoista. Jonkinlaisen yliopistokeskuksia koskevan lainsäädännön aikaansaaminen on taas kiinni poliitikoista. Esitys pitäisi kyllä valmistella yliopistokeskusten yhteistyönä.

Konkreettisin Väänäsen uusi ehdotus on koulutusperäinen maahanmuutto. Itse pidän tuota esitystä melkeinpä naurettavana.

Väänänen kyllä aivan oikein sanoo, että Satakunnan pitää saada nuorta väestöä maakunnan ulkopuolelta. Hänen mielestään se on Satakunnan aktiivisuuden ja kehityksen ehto. Siihen yksinkertaisin ratkaisu on oman yliopiston saaminen, ei koulutusperäinen maahanmuutto.

En tiedä, mistä Väänänen on saanut tiedon siitä, että Porissa olisi elänyt unelma omasta yliopistosta 1950-luvulta lähtien. Se on nimittäin täyttä puppua.

Porissa oli hyvin vaatimaton suunnitelma kouluttaa insinööreistä diplomi-insinöörejä 1960-luvun lopulla. Suunnitelmaa valmisteltiin tohtori Seppo Wilskan johdolla. Sitä ei kuitenkaan hyväksytty.

Seuraava yritys tehtiin 1970-luvulla Porin teknillisen oppilaitoksen rehtorin Pauli Happosen johdolla, mutta tulosta ei tullut. Vasta, kun porilaislähtöinen Timo Lepistö tuli Tampereen teknillisen korkeakoulun rehtoriksi vuonna 1985, alkoi diplomi-insinöörien koulutus Porissa vuonna 1987. Vähitellen siitä kehittyi eri vaiheiden jälkeen Porin yliopistokeskus.

Jonkinlainen kansanliike oman yliopiston saamiseksi Poriin on vähitellen syntymässä. Sitä kuvaa esimerkiksi tämän lehden tekstaripalstan yksi kommentti (27.9): ”Yliopiston saaminen Poriin ei ole järkikysymys, vaan selviytymisstrategia. Me kuollaan sukupuuttoon ilman konkreettista houkutinta maakuntaan.”

Satakunta on todella jäämässä Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen jalkoihin, jos poliittiset toimijat eivät nosta profiilia. Uutta yliopistoa eivät perusta muiden yliopistojen rehtorit, vaan maan hallitus ja eduskunta.

Siksi Satakunnan poliittisten puolueiden on yksissä tuumin ajettava yliopiston perustaminen seuraavaan hallitusohjelmaan. Satakunta ei voi ikuisesti olla lypsylehmä, jonka poliittinen tuki kyllä kelpaa, mutta vastineeksi ei saada mitään.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut