Hölmöläisten peitonjatkamista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hölmöläisten peitonjatkamista

11.9. 16:36

Merkittävä osa suomalaisista on vähävaraisia, joilla ei ole varaa sähköautoihin tai öljylämmityksen muuttamiseen esimerkiksi ilmavesi-lämpöpumppuihin. Autonvaihtoa suunnittelevat joutuvat elämään kädestä suuhun ja siinä sivussa pistämään hieman rahaa sivuun auton uusimista varten, ja silti joutuvat turvautumaan velaksi ostamiseen. Eikä velaksi ostokaan riitä kuin polttomoottoriautoon.

Samanaikaisesti pitäisi hankkia uusi lämmitysvaihtoehto omakotitaloon. Tällä hetkellä edullisimmaksi kehutaan ilmavesi-lämpöpumppua, jonka kustannukset ovat luokkaa 12 000–20 000 euroa. Tämäkin suurimmalla osalla tulisi hankittavaksi velkarahalla.

Vaikka valtio siitä korvaisikin 4 000 euroa, niin ensin pitää maksaa koko summa ja sitten hakea hyvitystä, joka saattaa venyä vaikka kuinka pitkälle, kun ely ilmoittaa, että rahat on loppu ja täytyy kerjätä valtiolta lisää.

Näissä summissa puhutaan vähävaraisten pienipalkkaisten ja eläkeläisten kahden vuoden, jopa viiden vuoden kokonaistuloista.

Tästä päästäänkin itse hölmöläisten peitonjatkamiseen. Samaan aikaan hallitus suunnittelee porkkanana liikennepolttonesteiden lisäverotusta. Samoin omakotitalojen öljylämmityksen lisäverotusta.

Tällainen toimintako tukee vähävaraisten osallistumista päästötalkoisiin, kun viedään loputkin mahdollisuudet säästämiseen ja velanottoon?

Eivät ne pankeissa niin hulluja ole, että antaisivat lainaa henkilöille, joilla ei ole koskaan mahdollisuutta maksaa lainaansa takaisin pienten tulojensa takia.

Ilpo Niemi

Ulvila

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos