Loppuuko kotona asuvan vanhuksen kuntoutus, kun Gero-keskuksen ovi sulkeutuu? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Loppuuko kotona asuvan vanhuksen kuntoutus, kun Gero-keskuksen ovi sulkeutuu?

Kirjoittajan mukaan kotihoidon resurssipula on huutava. Välttämätön tulee kyllä tehdyksi, mutta kohtaaminen jää liian lyhyeksi.

10.9. 19:26

Satakunnan Kansassa (19.5.) kerrottiin Himmelin muutettavan Gero-keskukseksi. Suunnitelma kuulostaakin todella hienolta ja tarpeelliselta. Nyt, kun ympärivuorokautisia laitospaikkoja supistetaan, onkin tarpeen keskittyä vanhusten ennaltaehkäisevään ja kuntouttavaan kotona pärjäämiseen.

Ja tarvitsijoita tulee kyllä riittämään.

Saneerattu Porin perusturvakeskus Maantienkadulla on toiminut kuntouttavana, geriatrisena sairaalayksikkönä. Siellä annetaan kallista, kuntouttavaa hoitoa. Kun kuntoutusjakso päättyy ja vanhus pääsee kotiin entistä ehompana, alkaa alamäki monen kohdella samalla kotioven avauksella. Ravitsemusasiat jäävät retuperälle, koska kukaan ei valvo, että vanhus syö kotiin toimitetun aterian tai saa päivän aikana riittävästi energiaa ja proteiineja.

Kodinhoidolliset tehtävät kasaantuvat, ulkoilut ja ohjeistetut kotijumpat jäävät tekemättä, hoidon arvioinnista tai ”sielunhoidosta” nyt puhumattakaan.

Kotihoidon resurssipula on huutava. Välttämätön tulee kyllä tehdyksi, mutta kohtaaminen jää liian lyhyeksi. Niille, jotka haluaisivatkin asua kotona ei se omin voimin ole aina mahdollista, eikä niitä läheisiäkään ole kaikilla jakamassa tätä hoivan tarvetta.

Kotihoidon riittävään laatuun ja määrään sekä hoitajien työssäjaksamiseen tuleekin kiireellisesti panostaa. Gerontologisten erityisosaajien, muistikoordinaattoreiden ja terapeuttien osuutta palvelujen ja hoidon ohjaajina sekä arvioijina tulee sitäkin lisätä, sillä neuvonnalla, oikeilla apuvälineillä, ympäristön saneerauksella ja ikäteknologian avulla vanhusten kotona selviytymistä voidaan parantaa.

Mutta tähänkin tarvitaan lisää käsiä, aikaa ja rahaa.

Tiina Tervo

geronomi

Merikarvia

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: