Osaajapulaan täytyy vastata pian - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Osaajapulaan täytyy vastata pian

4.9.2021 18:00

Suomen talous kasvaa ja osaajapula alkaa olla monessa yrityksessä todellinen ongelma. Pulaa on ennen kaikkea ammatillisista osaajista. Hallituksen budjettiriihessä 7–8. syyskuuta täytyy löytyä lisäpanostuksia ammatilliseen koulutukseen, koska sen merkitys kestävän kasvun turvaamisessa on aivan keskeinen. Mikäli päätöksiä ammatillisen koulutuksen rahoitustason pysyvästä nostamisesta ei tehdä, vaikeutuu osaavan työvoiman saatavuus merkittävästi.

Tällä hallituskaudella ammatillisen koulutuksen rahoitustasoa on nostettu runsaalla 200 miljoonalla eurolla, mutta korotukset ovat pääosin olleen määräaikaisia tulevaisuusinvestointeja. Yksi vaihtoehto hallituksella olisikin muuttaa ammatillisen koulutuksen vuosittainen 80 miljoonan euron tulevaisuusinvestointi pysyväksi. Koulutuksen järjestäjät arvioivat, että mikäli määräaikaista rahoitus loppuu vuonna 2023, seurauksena on työsuhteiden päättymisiä.

Ammatillista koulutusta kuormittaa tänä vuonna voimaan tullut oppivelvollisuusuudistus. Suuri riski on, että oppivelvollisuuden rahoitusta on alimitoitettu, mikä pakottaa koulutuksen järjestäjät paikkaamaan rahoitusta aikuiskoulutuksen kustannuksella.

Tämä kierre johtaa vääjäämättä väestön osaamistason laskuun.

Jussi-Pekka Rode

Sivistystyönantajat, elinkeinopoliittinen asiantuntija

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut