Natsilippuoikeudenkäynnissä unohtui laki - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Natsilippuoikeudenkäynnissä unohtui laki

4.9.2021 18:30

Oikeudenkäynnissä natsilippuja heilutelleita tyyppejä vastaan valtakunnansyyttäjä on unohtanut vedota oikeaan lakiin.

Syyttäjä vetosi rikoslain pykälään yllyttämisestä kansanryhmää vastaan. Mikäli mielenosoituksen yhteydessä ei ilmene uhkaa tiettyä kansanryhmää vastaan, ei pelkästä lippujen heiluttelusta voi rangaista. Syyttäjän mielestä natsilipun heiluttaminen tarkoittaa yllyttämistä juutalaisten kansanmurhaan.

Tällaiseen väitteeseen ei tuomari voi suhtautua vakavissaan, kun Hitlerin kuolemastakin on ehtinyt kulua kohta 80 vuotta.

Natsilippujen heiluttaminen oli silti rikos, ja siitä olisi saatu aikaiseksi myös tuomio, mikäli syyttäjä olisi vedonnut Pariisin rauhansopimukseen, millä aikaansaatiin lopullinen rauha Suomen ja sen kanssa vihollisuuksissa olleiden kansakuntien, kuten Neuvostoliiton, Iso-Britannian, Australian ja Etelä-Afrikan, kanssa.

Sopimuksen 8. artiklassa Suomi ”sitoutuu olemaan vastaisuudessa sallimatta sen luontoisten järjestöjen olemassaoloa ja toimintaa, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet”. Samassa artiklassa mainitaan nimenomaan ”fascisminluontoiset” poliittiset ja sotilaalliset järjestöt.

Suomi on ilmoittanut 1990-luvulla Neuvostoliiton hajottua, että rauhansopimukset sotilaalliset artiklat eivät enää ole voimassa, eivätkä sopimuksen vastapuolet ole tätä kiistäneet. Kaikki muut artiklat ovat kuitenkin voimassa, joten syyttäjän olisi tullut vedota tähän.

Toisaalta tuomioistuimen pitäisi myös tuntea laki, joten ehkäpä asia muuttuu hovissa, jos tuomarit muistavat Pariisin rauhansopimuksen olemassaolon.

On myös mahdollista, että Venäjä Neuvostoliiton perillisenä, Iso-Britannia, Australia ja Etelä-Afrikka vaativat Suomea rauhansopimuksen velvoitteiden mukaisesti estämään fasistisen toiminnan.

Tämä on ehkä kuitenkin vain teoreettinen mahdollisuus.

Aki Nummelin

oikeusnotaari

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut