Maaseutu kuuluu kaikille - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Maaseutu kuuluu kaikille

Kirjoittaja muistuttaa, että yhä useampi kaupunkilainen on löytänyt maaseudulta etätyöhön sopivan rauhan, vapaa-ajan asunnon tai muutoin liikkunut luontokohteissa.

27.8. 13:27

Timo Aro on kirjoituksessaan (SK 25.8) huolissaan maaseudun vastuunkantamisesta. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän sidoksissa maaseutuun.

Yhteisen kansallisen työnjaon mukaisesti maaseudun ylläpito ja sen tuotannosta huolehtiminen on annettu siellä asuville maatalousyrittäjille. Viljely, karjanhoito ja vieläpä kalastus ovat tärkeä osa ruokahuoltoamme. Se tuo leivän meidän pöytäämme.

Tuskinpa vähään aikaan sitä voidaan korvata kaupunkilaisten kattoviljelyllä tai laboratoriossa tuotetulla muonalla.

Vastuulliset maaseudun yrittäjät ovat vähintään yhtä huolestuneita ilmaston lämpenemisestä, joka näkyy muuttuvissa sääolosuhteissa ja niiden vaikutuksena satonäkymiin. Heidänkin intresseissä on vähentää ilmastopäästöjä ja hakea uusia ratkaisuja.

Paljon on jo tehty panostamalla teknologian, viljelymenetelmiin ja puhtaan energian tuotantoon. Myös maaseutu tarvitsee tutkimusta ja tuotekehitystä, jolla löydetään tuottavimmat ja puhtaammat menetelmät päästöjen vähentämiseksi. Edessä on maailman laajuinen huoli puhtaan veden riittävyydestä ja ruoan tuotannosta.

Maaseudun merkitys näkyy myös siinä, että yhä useampi kaupunkilainen on löytänyt sieltä etätyöhön sopivan rauhan, vapaa-ajan asunnon tai muutoin liikkunut luontokohteissa. Tämä on rikastuttanut alueiden elinvoimaa ja tuonut elämää hiipuviin kyliin.

Myös metsien omistus on suurelta osin yksityisillä, joista moni asuu kaupungissa. He ovat vastuussa siitä, kuinka niitä hoidetaan ja puuvarantoa käytetään – myös ilmaston kannalta. Mitä enemmän tätä tapahtuu, sitä laajemmin ollaan rikkomassa myös poliittisia raja-aitoja.

Yksikään puolue ei voi omia maaseutua. Elämä maaseudulla on pitkäjänteistä toimintaa sopusoinnussa luonnon kanssa. Sukupolvelta toiselle siirtyvät perinteet, maailmankatsomus ja rehellisen työn kautta syntyvä hyvä elämä ovat arvoja, jotka muokkaavat maaseudun ihmisten poliittista näkemystä.

Toistaiseksi luotettavimmin sitä edustaa keskusta. Puhtaasti ideologisiin oppeihin tai yltiöpäiseen maailmanparantamiseen maaseutu ei ole oikea paikka.

Paavo Kajander

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: