Monimuotoisuutta edistetään parhaiten pitämällä metsäpolitiikka omissa käsissä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Eeva Kalli vastaa kritiikkiin: Monimuotoisuutta edistetään parhaiten pitämällä metsäpolitiikka omissa käsissä

27.8. 19:00

Kiitos Minna-Liisa Salonsaarelle vastineesta (SK 25.8.) metsäpolitiikkaa käsitelleeseen kirjoitukseeni (SK 23.8.). Salonsaari käsittelee tärkeää asiaa, eli metsien monimuotoisuutta.

Jäin tosin ihmettelemään mielipiteen otsikkoa ”Minne unohtui monimuotoisuus, Eeva Kalli”, sillä alkuperäisessä kirjoituksessani käsittelin myös metsäluonnon monimuotoisuutta. Totesin sen korostuvan monen tuntemani metsänomistajan toiminnassa.

Kirjoitukseni ydinviesti kuitenkin oli, ja on se, että suomalaisiin metsiin kohdistuu monia arvoja ja tavoitteita, jotka ovat kaikki tärkeitä. Näihin lukeutuvat metsäklusterin taloudellinen ja sosiaalinen arvo, mutta myös monimuotoisuus, virkistys ja muu aineeton arvo.

Näiden lisäksi kasvavilla metsillä on tärkeä rooli myös ilmastotyössä hiilinielujen sekä päästöjä vähentävien ja varastoivien bio- ja kiertotalouden tuotteiden kautta. Nämä metsiin liittyvät ilmastoratkaisut eivät muuten olisi mahdollisia, jos metsiä ei hoidettaisi hyvin, niin että ne kasvavat ja pysyvät terveinä.

Emme siis voi yksisilmäisesti edistää vain yhtä tavoitetta, esimerkiksi monimuotoisuutta, ja unohtaa samalla muut tavoitteet, kuten hiilinielut ja metsien ilmastoratkaisut. Eihän vihreätkään kai halua unohtaa metsien roolia ilmastotyössä?

Onneksi tavoitteet ovat kestävästi yhteen sovitettavissa. Meillä on tästä Suomessa näyttöä. Metsälainsäädäntömme ja täkäläisten metsäalan ammattilaisten korkea osaaminen tukevat tavoitteiden tasapainoista etenemistä, myös monimuotoisuus huomioiden.

Rohkaisen vihreitäkin luottamaan metsäalan osaajien ammattitaitoon sekä satoihin tuhansiin yksityisiin metsänomistajiin. Viisaus omien metsiemme hoitoon ei asu Brysselin käytävillä. Paras tuntemus metsäpalstan kunnosta ja sen tarvitsemista toimista on yleensä mahdollisimman lähellä kohdetta. Sillä, joka on oikeasti saappaillaan siellä kulkenut.

Metsänomistajan valinnanvapaus ja metsäpolitiikan pitäminen omissa käsissä ovat siis paitsi kansallinen etumme, myös paras tie edistää metsäpolitiikan tavoitteita kestävästi ja tasapainoisesti. Monimuotoisuus mukaan lukien.

Eeva Kalli

kansanedustaja (kesk)

Eura

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: