Timo Aro vastaa: Kiitos, Mikko Elo - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Timo Aro vastaa: Kiitos, Mikko Elo

Porin yliopistokeskuksen merkitystä ei voi ylikorostaa alueen kannalta.

21.8. 18:30

Porin sielunmaisemaan ei kuulu viljellä julkisia kiitoksia. Teen epäporilaiseen tyyliin poikkeuksen sääntöön.

Valtiopäiväneuvos Mikko Elo ansaitsee kollektiivisen kiitoksen Porin korkeakoulutuksen eteen tehdystä tinkimättömästä elämäntyöstä. Elo toi jälleen kerran mielipiteessään (17.8) esille, miksi ”keskustelua Satakunnan yliopistosta on jatkettava”.

Nostan kirjoituksesta vain yhden tärkeän ydinviestin. Se kiteyttää, miksi Porin yliopistokeskusta on pidettävä esillä kaikilla foorumeilla.

Kaikki korkeakoulut on perustettu poliittisilla päätöksillä ja poliittisen vaikuttamisen tuloksena. Jokaista päätöstä on edeltänyt pitkä, jopa vuosikymmeniä jatkunut työ.

Porin tulevaisuuden pyhä kolmiyhteys liittyy alueen yritysten menestymiseen, osaavan työvoiman saatavuuteen ja korkeakoulutukseen. Kaikki kolme tavoitetta ovat yhteydessä toisiinsa. Kiinalaisen sananlaskun mukaan on samantekevää, onko kissa musta tai valkoinen, kunhan se vain nappaa hiiriä.

Sama asia liittyy omaan yliopistokoulutukseen. Ei ole väliä, toteutuuko tavoite yliopistokeskuksen aseman vahvistamisella, modernin etäkampusmallin luomisella tai millä tahansa mallilla, kunhan kaikki kivet käännetään ja tavoite pysyy kirkkaana.

Nimittäin korkeakoulutuksen poutasää on tässä ja nyt. Hallituksen kaksi suurinta puoluetta ovat ilmaisseet selkeän tahtotilansa.

Keskustan johdolla on lisätty aloituspaikkoja ja jaettu uusia koulutusvastuita. SDP linjasi pääministerin suulla (18.8.) tavoitteen, jonka mukaan 50 prosenttia nuorista olisi korkeakoulutettuja vuonna 2030.

Tason nosto edellyttää korkeakoulujen sisäänoton kasvattamista. Siksi Porin yliopistokeskuksesta on pidettävä ääntä. Kukaan muu ei tee sitä puolestamme.

Porin yliopistokeskuksen merkitystä ei voi ylikorostaa alueen kannalta. Puuvillassa tuotettiin 1 047 akateemista tutkintoa viimeisen viiden vuoden aikana. Valmistuneista 70,3 prosenttia oli työllisiä ja 14,4 prosenttia työllisiä opiskelijoita 1–5 vuotta valmistumisen jälkeen. Kaikista valmistuneista 41,1 prosenttia jäi Satakuntaan.

Tulokset ovat vaikuttavat lähtötilanne huomioiden.

Kun muutoksen tuulet puhaltavat, yhdet pystyttävät muureja ja toiset tuulimyllyjä. Ilmoittaudun mielihyvin jälkimmäisten joukkoon yhteisen asian puolesta.

Timo Aro

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: