Bensan hinta ylös vai alas - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Bensan hinta ylös vai alas

12.8. 18:39

Uutiset 7.8.21: ”Satojen autojen kulkue osoitti juuri mieltä Helsingin keskustassa. Vaadittiin halvempaa autoilua muun muassa laskemalla polttoaineen verotusta, vähentämällä biojakeluvelvoitteen tavoiteosuutta ja siirtämällä tieliikenteen hiilineutraaliustavoitetta vuodesta 2035 vuoteen 2050. Ja että polttoaineiden kansallista päästökauppaa ei pitäisi koskaan toteuttaa.”

Joukko kansanedustajia otti eduskuntatalon portailla vastaan järjestäjien keräämän yli 63 000 nimen adressin. Adressissa oli paljon vaatimuksia, jotka kaikki eivät ole Suomen käsissä. Öljyn maailmanmarkkinahinnan muutokset aiheuttavat myös yhä enemmän hammastenkiristelyä.

Vaikka autoilun aiheuttamat kulut yhteiskunnalle ja veronmaksajille tuskin tulevat katetuiksi polttoaine- ja muilla veroilla, polttoaineveroa vaaditaan yhä alennettavaksi.

Mitään ehdotonta totuutta ja oikeaa mielipidettä ei tässä asiassa voi löytää. Bensan hintaa voitaisiin hyvinkin laskea, jos kansa niin todella haluaa, mutta ensin pitää selvittää, mistä halutaan luopua. Menetetyt verotulot otetaan taatusti takaisin jollakin muilla veroilla tai maksuilla.

Näyttäisi vallitsevan harhaluulo, että autonomistajat pääsisivät pienemmin kustannuksin, jos valtio pienentäisi autoilun verotusta, ja että kyseiset varat sitten nyhdettäisiin autottomilta. Autottomia on Suomessa enää vähän.

Olisi korrektia, että veroalea vaadittaessa mainittaisiin, mitä yhteiskunnan palveluja halutaan lopettaa tai vähentää tai miltä väestönosalta korvaava verotuotto nyhdettäisiin.

Olisi hyvä selvittää, maksaisivatko autonomistajat mieluummin vastaavasti lisää veroja ja maksuja jossakin muussa muodossa. Tällöin vaihtoehtona olisi siirtää verotuksen painopistettä autoilusta muualle, mutta sen tulisi tapahtua "tietoisesti" ja demokraattisesti. Subvention käyttöäkään bensan hinnassa ei mielestäni ole mahdoton ajatus.

Veikko Kaivola

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: