Aluevaaleissa on paljon pelissä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Aluevaaleissa on paljon pelissä

10.8. 16:30

Tammikuussa pidettävissä vaaleissa valittavilla aluevaltuustoilla on suuri vastuu siitä, miten muun muassa sote-keskukset tulevat toimimaan. Sote-laki määrittelee yleiset periaatteet, mutta kaikki siitä eteenpäin riippuu aluevaltuustojen toimintakyvystä ja päätöksistä. Tavoitteena on terveydenhuoltopalvelujen ja sosiaalipalvelujen parantaminen, mutta miten se toteutuu. Kaikki riippuu aluevaltuustojen toiminnasta.

Aluevaltuustojen toimintakyky ja päätöksenteon toimivuus ovat keskeisiä asioita.

Aluevaltuuston kokoonpanosta riippuu, minkä poliittisen ideologian mukaan päätöksiä tehdään. Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa.

Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Kukin aluevaltuusto päättää itse kokonsa, mutta hyvinvointialuelaissa säädetään, että alueilla valitaan 59–89 valtuutettua riippuen asukasluvusta.

Aluevaltuusto asettaa aluehallituksen ja hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta.

Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Aluevaltuusto päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Tavoitteena on parantaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta ja varmistaa, että perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat jokaisen saavutettavissa oikea-aikaisesti.

Kaikki edellä mainittu osoittaa, että aluevaalien tuloksella on monia vaikutuksia ja siksi myös äänestäjien on syytä aktivoitua tammikuun vaaleissa.

Pertti Salo

Eurajoki

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: