Yli puolet olympialajeista voisi jättää pois - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yli puolet olympialajeista voisi jättää pois

Kirjoittajan mielestä iso osa olympialaisten kilpalajeista voisi jättää pois. Uinnin – jota tuore pronssimitalisti Matti Mattsson edustaa – voisi jättää lajivalikoimaan.

10.8. 18:00

Loppuolympiafanfaarit ovat soineet Tokiossa. Ne soivat siellä kai 125 vuoden jälkeen siitä, kun ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset järjestettiin Kreikassa. Nämä kisat olivat kuitenkin tiettävästi ensimmäiset, mitkä järjestettiin ilman yleisöä. Ne olivat typistetyt olympialaiset.

Tuleeko samanlaisia olympialaisia vielä lisää, sen aika näyttää, mutta mahdottomuus sekään ei ole. Koronaa vaanii ovella aina vaan erilaisina variaatioineen, ja mitä muita tauteja uhkaakaan ihmiskuntaa.

Suomalaisten olympiamenestys jäi vaatimattomaksi jälleen kerran. Nyt tuli saaliiksi kaksi pronssia, jossa oli tosiaan edellisiin olympialaisiin parannusta sata prosenttia. Olisiko mitään tehtävissä tämä trendin jälleen parantamiseksi?

Mira Potkonen itki kuin pieni lapsi, jolta vanhempi lapsi on ottanut pois tikkukaramellin. Hän ei tiennyt, mitä tämän jälkeen tekisi. Olisiko tietämys kasvanut, vaikka hän olisi voittanut hopeisen taikka kultaisen mitalin?

Jälleen kerran pesi eteläinen naapurimme Viro meidät puhtaasti mitalisaaliillaan. Näin se teki jo ties kuinka monennen kerran olympialaisten historiassa. Se on jo saavutus lähes viidenneksen pienemmällä väkimäärällä, ja toisaalta osoittaa meidän saamattomuutemme.

Ainakin se olisi tehtävissä, että olympialaiset palaisivat juurilleen.

Niiden ei tarvitse palata niiden alkuun 125 vuoden taakse. Kunhan reilu puolet lajeista saataisiin pois, niin se jo olisi hyvä saavutus kisojen korjaamisessa.

Esimerkiksi hevoset joutaisivat ensimmäisenä pois. Samoin kaikki paatit ja yleensä purjeilla kulkevat, samoin kuin melottavat välineet. Samoin jalkarattaat, joilla ajetaan suurten kivien yli metsissä. Eli yleensä apuvälineet. Samoin kiviseiniin kiipeilyt.

Jääköön jäljelle urheilustadionilla tehtävät urheilukoitokset, mukaan lukien siellä apuna paikalla käytettävät urheiluvälineet, kuten kuula, kiekko, keihäs, korkeushyppy ja muut sinne kuuluvat.

Samoin uinnissa tarvittava uima-allas ja hypyissä tarvittava torni, eli vesiurheiluun tarvittavat elementit ilman apuvälineitä. Samoin maratonjuoksuun tarvitaan maastoon rata. Myös palloilussa tarvittava pallo olisi apuvälineenä sallittu.

Nämä lyhykäisyydessään olisivat jo suuri askel kisojen tuomisessa lähemmäksi alkuperäisiä juuriaan.

Kisojen järjestäminen ei olisi enää niin mahdottomien esteiden takana, mitä ne ovat tänä päivänä monille edelleen kisoja havitteleville maille.

Rauno Jokiniemi

merikapteeni

Noormarkku

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: