Vetytalous on tulevaisuuden kunnan kantava voima - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Vetytalous on tulevaisuuden kunnan kantava voima

Polttokennoauto toimii vedyllä ja on paikallisesti päästötön sähköauto. Vetyauton sydän on polttokenno, jossa vety ja happi reagoivat ja muodostuu sähköä. Vetyautojen myynnin aloitusta Suomessa joudutaan odottamaan vielä muutamia vuosia, sillä ensin pitää rakentaa vetytankkausverkosto.

1.8. 17:50

Yksi Tokion olympialaisten pääsponsoreihin kuuluvan Toyotan mainosvideo polttokennoautoista saa itselleni ainakin aikaan toiveikkaan tunteen tulevaisuuden autoilua ajatellessani, ovathan japanilaiset olleet edelläkävijöitä jo aikanaan kehittäessään hybridiautojakin.

Polttokennoautoja varten ei tarvitse louhia kalliita, harvinaisia mineraaleja, eikä tarvitse miettiä kierrätysongelmaa, mikä akkujen kanssa tulee eteen. Myös vetyautojen toimintasäde on etuna tavallisiin sähköautoihin nähden, oli kyseessä sitten henkilöauto tai raskaskalustoliikenne. Puhumattakaan tankkauksesta, mikä onnistuu yhtä nopeasti kuin bensiini- tai dieselauton tankin täyttö.

Vedyn varastoinnista on aikaisemmin puhuttu, että se on suurin akilleen kantapää, jonka takia se ei ole vielä niin kovin edistynyt. Itse ainakin uskon, että meillä täällä Satakunnassa ja etenkin Porissa löytyy metallialan kokemusta ja innovaatioita, jotta voimme tuottaa tähän käyttöön soveltuvia painetankkeja, johon vetyä voi varastoida ja myös kuljettaa muualle turvallisesti.

Vedyn tuotannossa ainakaan raaka-aineen puutteesta ei Suomessa, tuhansien järvien maassa, voida puhua. Elektrolyysisesti vetyä tuotettaessa suosisin ydinvoimaa, tämä on kuitenkin päästötön vaihtoehto energiantuotannossa. Toinen vaihtoehto olisi biomassaa kaasuttamalla, jota meillä täällä Suomessa on saatavilla melko paljon esimerkiksi metsäteollisuuden sivutuotteena.

Kansalliseen vetyklusteriin kuuluu jo 36 yritystä, josta yksi on Pori Energia Oy. Yhteistyössä on voimaa, kun kartoitetaan teknologia osaamista, millä Suomi voi erottua Euroopan markkinoilla.

Satakunnan ja etenkin Porin täytyy olla hereillä, kun vetyalan yritys hakee tulevaisuudessa investointikohteita maakunnista. Esimerkiksi vedyn jakeluasemien mahdollistaminen alueelle toimisi varmasti ponnahduslautana uuden aikakauden aloittamiseksi.

Ja ken tietää, vaikka tulevaisuudessa asuntojenkin energiantuotannossa käytettäisiin ainakin osittain vetyä hyödyksi.

Niko Viinamäki

Kaupunginvaltuutettu (ps)

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: