Naapurimme on pelottava - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Naapurimme on pelottava

27.7. 21:30

Erkki Teikari kirjoitti hyvin valaisevan jutun (SK 25.7.), ”Millainen olisikaan tavallinen naapuri”. Siinä otettiin kantaa Venäjän ja Putinin suhteisiin Suomeen ja muihin maihin sekä siltä taholta Suomea koskeviin uhkiin. Mainittiin muun muassa Venäjän hyökkäykset Georgiaan ja Ukrainaan.

Syntiluetteloon on ainakin syytä lisätä, että Putinin katsotaan olevan myös matkustajakoneen alas ampumisen sekä kansalaistensa myrkyttämisen takana.

Luin Le Monde & Novja Gazeta’n (3/2021) artikkelin ”Venäjän tie Putiniin”. Siinä haastateltiin Liberaali missio -säätiön johtaja Igor Kljamkinia. Maallikkona minun on vaikeaa ymmärtää syvällisesti ”sekamelskapesä” Venäjää ja sen toimintaa. Ja tuskin se on monelle Venäjän aisantuntijallekaan helppoa?

Kljamkin’lta kysyttiin: Venäjän perestroikan ja Jeltsinin kautta kulkenut tie ei johtanutkaan ”pyhättöön”, vaan uudenlaiseen vankilaan? Milloin asiat menivät pieleen ja kuka sen aiheutti?

Hän vastasi: Jos ei olla siellä mihin haluttiin päästä, on syytä katsoa, mihin suuntaan alun perin lähdettiin. Oliko Neuvostoliitolla ja sen jälkeisellä Venäjällä olemassa konkreettinen suunnitelma liberaaliin demokratiaan siirtymisestä ja vakaa pyrkimys kehittyä sitä kohti?

Mielestäni nyky-Venäjästä on parinkymmenen vuoden ajalta yleiseksi vaikutelmaksi jäänyt, että Putinin valtakunta on pelottava, epäluotettava ja arvaamaton.

Vaikka juuri nyt on vaikeaa kuvitella ja nähdä Putinin taholta mitään Suomea uhkaavaa konfliktia, pelko ja epäluottamus kuitenkin kalvaa suomalaisten mieltä. Uskon, että näin kokee valtaosa Suomen kansasta.

Muistaakseni porilainen ministeri Jaakko Iloniemi on lausunut, että Putin ei ole luonut nyky-Venäjää, vaan Venäjä on luonut Putinin. Hyvin sanottu.

Miten hyvin Suomi sitten kykenee mahdollisiin uhkiin varautumaan ja varustautumaan, ei maallikko voi tietää.

Putin ei ole Václav Havelin ja Nelson Mandelan tapainen humaani johtaja, vaan salaisen tiedustelupalvelun kouluttama agentti ja ydinasevaltion johtaja. Humaania toimintaa ei siltä taholta siis voi odottaa.

Veikko Kaivola

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: