Miten Venäjä uhkaa Suomea? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Miten Venäjä uhkaa Suomea?

27.7. 20:14

Tämän lehden entinen päätoimittaja Erkki Teikari oli laatinut provosoivan artikkelin itäisestä naapuristamme Venäjästä Yliö-kirjoituksessaan (25.7.). Kirjoitus ansaitsee joitakin huomautuksia.

Teikari kirjoittaa, että Venäjä olisi suurin kauppakumppanimme, jos Venäjä olisi ”tavallinen naapuri”. Venäjä olisi joka tapauksessa suuri kauppakumppani ilman EU-pakotteita, joista Suomi on kärsinyt suhteellisesti eniten. Erityisesti elintarvikevienti pysähtyi kuin seinään, kun pakotteet asetettiin.

Teikari toteaa, että turvallisuuspolitiikassa moni asia voisi olla toisin. Hän väittää Venäjän hyökänneen Georgiaan 2008 ja Ukrainaan 2014. Näistä väitetyistä hyökkäyksistä on erilaisiakin käsityksiä.

Vuonna 2014 Suomi teki niin sanotun Isäntämaasopimuksen NATOn kanssa. Sopimus avasi Suomen tiet, satamat ja lentokentät NATOn käyttöön sekä rauhan että kriisin oloissa. Nyt Nato-maiden hävittäjät lentävät Suomen taivaalla ja osallistuvat sotaharjoituksiin lähellä Venäjän rajaa. Kyllä tämäkin on sellaista ”tökkimistä”, jota hyvä naapuri ei tekisi.

Teikari väittää, että monen venäläisenkin mielestä Venäjällä on meneillään järjestelmällinen Suomen vastainen kampanja, ja valeuutisia sorvataan ja vakoillaan. En tiedä, keiden venäläisten kanssa Teikari on keskustellut. Itse en ole tuollaisesta kuullut. Sen sijaan EU ja Suomi ovat ilmoittaneet, että Venäjä on päävihollinen. Ei sellaista hyvälle naapurille sanota.

Suomessa on myös EU:n ja NATOn hybridiosaamisen keskus, jonka tehtävänä on valeuutisten levittäminen erityisesti Venäjästä.

Teikari puolustaa myös 10 miljardin hävittäjien hankintaa sillä, että meillä on huono naapuri. Hänen mielestään senkin velkarahan voisi ”hassata” johonkin hauskempaan. Mitähän hauskaa Teikarilla on mielessään?

Olisin toivonut, että Teikari olisi maininnut edes yhden konkreettisen esimerkin siitä, miten Venäjää uhkaa Suomea.

Mikko Elo

Valtiopäiväneuvos

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: