Asunnon ilmanvaihto mietityttää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Miten koneellinen ilmanvaihto ja ilmalämpöpumppu toimivat, kun asunto pitäisi viilentää?

16.7. 19:45

Olen nyt lukenut monen niin sanotun asiantuntijan neuvoja asunnon viilentämisestä. Asuvatko he kaikki kerrostalossa, kun ohjeet ovat sitä tasoa.

Omistamassani omakotitalossa on rakennuslain mukainen koneellinen ilmanvaihto. Ammattilainen on mitannut tulo- ja menopuolen.

Tämä tarkoittaa sitä, että konetta ei saa sammuttaa kuin huollon ajaksi siitä syystä, että pidempi sammutusaika aiheuttaa home- ja sienikasvustolle otollisen kasvupohjan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ikkunoita ei saa avata, koska se sekoittaa huoneiston ilmastoinnin. Sama tilanne on ilmastoiduissa toimistoissa.

Mistä siis johtuu, että nämä itseään asiantuntijoiksi kutsuvat eivät kerro totuutta. Johtuu varmaan siitä, etteivät he tiedä sitä.

Viime syksynä asennutin ilmalämpöpumpun. Kun ilmastointikone on päällä, se tuuppaa lämmintä ilmaa ulkoa. Samanaikaisesti ilmalämpöpumppu huristaa täysillä jäähdyttääkseen huoneistoni lämpötilaa.

Kaksi tärkeää laitetta, joiden yhteen sovittaminen on mietityttänyt. Nyt haluaisin oikealta asiantuntijalta lausunnon, miten tämä yhtälö ratkaistaan.

Ilpo Niemi

Ulvila

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: