Painolastikasveille on annettava mahdollisuus - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Painolastikasveille on annettava mahdollisuus

29.6. 19:32

Satakunnan Kansan mielipidepalstalla 28. kesäkuuta ollut Jaana Mälkin ja Siiri Vuorialhon kirjoitus ”jätetään Porin viheralueita leikkaamatta pörriäisten ja lintujen avuksi” sai myös allekirjoittaneen tarttumaan asiaa sivuavaan aiheeseen.

Reposaaresta päin on vuosien mittaan oltu yhteydessä Porin puistotoimeen ja esitetty, tosin ilman vaikutusta, että annettaisiin Reposaaren eräänlaiseksi tavaramerkiksi muodostuneet, aikoinaan laivojen painolastina eli paarlastina tuomista maa-alueista muodostuneet painolastikasvien kasvualueet olla leikkaamatta, kunnes maassamme harvinaiset kasvit ehtisivät siementää.

Erittäin usein on käynyt niin, että kukintojen ollessa kauneimmillaan alueilla vierailleet koneet ovat leikanneet kasvustot. Ne ovat omalta osaltaan olleet näin vaikeuttamassa kyseisen kasvikannan säilyttämistä.

Selvyyden vuoksi vielä mainittakoon, että räpsööläisten huoli ei koske viime vuosien aikana monin paikoin ongelmaksi muodostunutta, muilta kasveilta elintilaa ottanutta jättipalsamia, kurtturuusua ja lupiinia.

Toivon mukaan Suomen luonnossa ainutlaatuisille painolastikasveille annetaan mahdollisuus elää jatkossakin!

Jorma Holm

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: