Laura Huhtasaari: ”EU on sosialisoimassa Suomen metsiä” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Laura Huhtasaari: ”EU on sosialisoimassa Suomen metsiä”

Kirjoittaja on huolissaan Suomen metsien käyttöoikeudesta.

29.6. 20:25

EU-komissiosta lehdistölle vuodettu luonnos EU:n uudeksi metsästrategiaksi on karmivaa luettavaa suomalaiselle metsäteollisuudelle.

EU kaavailee paperissaan avohakkuiden kieltoa ja tiukkoja rajoituksia puunkäytölle. Brysselin virkamiesten mielestä muun muassa suomalaisille sellu- ja kartonkituotteille ei ole sijaa tulevaisuuden metsäteollisuudessa, vaan Suomessa pitäisi niiden sijaan keskittyä rakentamaan puusta rakennuksia ja tehdä huonekaluja.

Näiden linjausten toteutumisella olisi dramaattisia vaikutuksia Suomen bruttokansantuotteen kehitykseen, joka on Nokian romahduksen myötä nojannut yhä enemmän metsäteollisuuden luomaan arvonlisään. Metsäteollisuudelle yhä tärkeimpien tuotteiden, kuten kartonkituotteiden valmistamisen kielto, tarkoittaisi Suomessa lisää työttömiä, vähemmän verotuloja ja kokonaisten alueiden näivettymistä.

MTK:n suunnalta on tuotu viestiä, jonka mukaan komission metsästrategialuonnos rikkoo EU:n subsidiariteettiperiaatetta ja tuo enemmän negatiivisia vaikutuksia maallemme kuin koronapaketiksi naamioitu Etelä-Euroopan tulonsiirtopaketti.

Silti Sanna Marinin (sd) hallituksen suunnasta on oltu varsin hiljaa komissiosta vuodetusta metsästrategiasta. Lähinnä julkisuudessa on ollut esillä vihreiden ja muiden hallituspuolueiden välinen tappelu siitä, noudattaako hallitus tarpeeksi itsetuhoisaa EU-vaikuttamista.

Vihreille ei riitä se, että punavihreä hallitus antautuu ja antaa EU:n ottaa haltuunsa Suomen metsät, vaan tämän pitäisi tapahtua ilman mitään yrityksiä muuttaa komission linjaa.

Suomen metsät ovat suomalaisten kansallisomaisuutta, jonka hallintaoikeuksia ei saa luovuttaa viherhysteriaan langenneelle EU-komissiolle.

Suomalaisilla on ollut aina erityisen läheinen luontosuhde, ja kestävä puuraaka-aineen käyttö on ollut keskeinen osa maamme metsänhoitoa jo 1800-luvulta.

Suomen metsiä ei voi museoida koko Euroopan hiilinieluksi sen takia, että Länsi-Euroopan vanhat kansallisvaltiot ovat hävittäneet metsänsä jo vuosisatoja sitten.

Vihreän kultamme vapaa käyttöoikeus ja Suomen metsäteollisuuden kilpailuedellytysten puolustaminen ovat maamme kansallisen edun kannalta niin kriittisiä, että Suomen tulee käyttää kaikki keinot torjuakseen komission suunnitelmat sosialisoida metsämme.

Jos EU:ta ei tästä huolimatta heru ymmärrystä, seurauksena on varmasti EU:n legitimiteetin kyseenalaistamisen yleistyminen Suomessa.

Laura Huhtasaari

europarlamentaarikko (ps)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: