Energiantuotannon laadulla on merkitystä

5.6.2021 20:35

Kolumnissaan Tuomo Hurme (3.6.) kertoo kyllä asiaa; nykyisen alati kasvavan energiankulutuksen ja muun materiaalisen kulutuksen tiellä ei voi olla hyvää lopputulosta muuten kuin saamalla aikaan todellisia vähennyksiä ylettömässä kulutuksessa.

Mutta näkökulma on kovin karu, ja varmasti herättää monissa kielteisen kannan – monissa taas ajatuksia, ettei omiin toimiin tarvitse tehdä muutoksia, jos tuho on edessä joka tapauksessa. Seurauksena voi olla, ettei välttämättömiä, mutta mahdollisia muutoksia saada aikaan.

Polttomoottoriauton korvaaminen sähköautolla ei pelasta maailmaa, mutta jos käyttövoimaksi vaihdetaan sähkö esimerkiksi sellaisessa kaupunkiliikenteessä, jota ei voida jättää pois tai korvata lihasvoimalla, voi energiansäästö olla huomattava – kuten myös myönteinen vaikutus ilmanlaatuun.

Jos voidaan todella korvata hiilivoimaa tuntuvasti vähäpäästöisemmillä vaihtoehdoilla, voi se sentään jonkin verran hidastaa ilmastonmuutosta. Ja niin edelleen. On paljon mahdollisia pieniä valintoja, joiden yhteisvaikutus voi olla valtava.

Saatan olla väärässä – toivottavasti en – mutta uskon, että vielä olisi tilaa määrätietoisilla, mutta kaikille kohtuullisilla toimilla ja valinnoilla saada edessä olevat ongelmat jotenkin siedettävän kokoisiksi. Niin, ettei ihmisten tarvitsisi luopua kohtuullisista nautinnoistaan, jotka tekevät elämän elämisen arvoiseksi.

On mahdollista, ettei se riitä, mutta helposti voi käydä niinkin, ettei liikaa vaativa saa mitään.

Tami Sirén

Kuntavaaliehdokas (vihr)

Eura

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut