Tuulivoiman kannattavuus on veronmaksajien harteilla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tuulivoiman kannattavuus on veronmaksajien harteilla

5.6. 19:25

Politiikassa on sitkeänä mielikuva, kuinka ilmastonmuutoksen torjunta ja miljardien investointi tuulivoimaan tekee Suomen taloudelle hyvää. Mielikuvat eivät perustu taloudellisiin faktoihin.

Viime vuoden lopulla Suomessa oli 824 tuulivoimalaa, vuosittainen valtion tuki on 320 miljoonaa euroa, kantaverkkoinvestoinnit on 200 miljoonaa euroa, tuulivoiman arvioitu vaikutus 75 prosenttia on 150 milj.euroa.

Tuulivoiman kustannus on 470 miljoonaa euroa vuosittain, voimalaa kohti 570 000 euroa. Kiinteistöveroa nämä tuottaa yhteiskunnalle 15 miljoonaa euroa.

Panostus on 470 miljoonaa euroa ja tulo 15 miljoonaa euroa kiinteistöveroa.

Sähkön kuluttaja saa 31 kulutettua euroa vastaan vain yhden euron takaisin tuulivoiman kiinteistöverotuottona.

Yhteiskunta kärsii raskaan tappion jokaisessa tuulivoimalassa, joka Suomeen rakennetaan. Ajoittaisella tuulivoimalla ei ole mitään järkeä – ei ole, eikä koskaan tule.

Sähköntuotantolähde, jota ei voida säätää kysynnän tyydyttämiseksi ja joka ei toistuvasti tuota kysynnän noustessa mitään on tuhoon tuomittu. Se on tuulivoiman ominaisuus, jota ei voida poistaa koskaan.

Poliittinen mielikuva ilmastonmuutoksesta pitää ihmisen osuutta merkittävänä, hiilidioksidia on ilmassa 0,038 prosenttia. Tästä luonto tuottaa itse noin 96 prosenttia. Loput, eli 4 prosenttia, tuottavat ihmiset. Joten se on ilmasta 0,00152 prosenttia.

Ja tämä ihmisistä johtuva yksi tuhannesosa on poliitikkojen mielestä vastuussa ilmastonmuutoksesta?

Mielikuvat eivät ole todellisuutta.

Pori kaavoitti energiayhtiölleen ja S-ryhmälle Luvialle tuulivoimapuiston. Esteellisyyttä hallinto-oikeudet eivät tutkineet, vaikka näyttö oli riidaton.

Nyt tuulivoimalat olisivat jo lähes puolet suurempia kuin alun perin oli kaavailtu, noin 3 MW on nyt 5,6 MW ja siiven pituus 79 metriä. Nämä tuulivoimalat rakennettaisiin ilman ympäristölupaa.

Tuulivoimaloista johtuva melu on pilannut Suomessa lähiasutuksen elinolot jokaisen niin sanotun tuulivoimapuiston ympäristössä.

Matalataajuinen melu, infraääni, on tuulivoimaloiden ominaisuus. Mitä suuremmat siiven pituudet, sitä pahemmat ympäristövaikutukset.

Hannu Aro

Luvia

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: