Päätös lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta Porissa tehty, mutta työkalu vähäisellä käytöllä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Päätös lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta Porissa tehty, mutta työkalu vähäisellä käytöllä

5.6. 16:05

Eila Hirvonen pohti Satakunnan Kansan mielipidekirjoituksessa (SK 1.6.) lapsivaikutusten arviointia Porin kaupungissa. Asia on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen. Lapsivaikutusten arvioinnissa arvioidaan päätöksen, toimenpiteen tai toiminnan vaikutuksia lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin ja heidän oikeuksien toteutumiseen.

Tarkentaisin Hirvosen ansiokasta kirjoitusta siltä osin, että olen tehnyt yhdessä kollega Hanna Hildénin (kok) kanssa marraskuussa 2017 valtuustoaloitteen lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta Porissa.

Aloitteessa esitimme, että Porin kaupungin tulisi ottaa käyttöön lapsivaikutusten arviointi osana kunnallista päätöksentekoa. Esitimme myös, että päätökset, jotka koskettavat suoraan tai välillisesti lapsia, tulee arvioida lasten ja nuorten näkökulmasta.

Aloitteemme eteni suotuisasti ja valtuuston tekemän päätöksen mukaan meillä Porissa on käytössä lapsivaikutusten arvioinnin työkalu. Päätöksen yhteydessä sivistystoimialan lausunnossa todettiin, että sivistystoimiala aikoo hyödyntää lapsivaikutusten arviointia osana lähitulevaisuuden suurempia hankkeita. Lapsivaikutusten arviointia hyödynnettiin muun muassa sivistystoimen palveluverkkoselvityksessä vuonna 2019.

Toki suotavaa olisi, että työkalu otettaisiin käyttöön aktiivisesti ja matalalla kynnyksellä aina kun päätettävät asiat liittyvät suoraan tai välillisesti lapsiin ja nuoriin – olivatpa asiat sitten kooltaan suuria tai pieniä.

Tärkeää on, että lapsivaikutusten arviointi on tavanomainen osa kunnan arviointia ja osa päätöksentekoprosessia ja toiminnan kehittämistä.

Tähän meillä Porissa on vielä matkaa ja tästä tulevan valtuuston on pidettävä hyvä huoli.

Henna Kyhä

Kaupunginvaltuuston ja sivistyslautakunnan jäsen, kuntavaaliehdokas (kok)

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: