Aamiainen on päivän tärkein ateria

Pitää myös muistaa juoda kivennäisvettä, jonka alivaltiosihteeri on kiikuttanut aamiaistarvikkeiden mukana, kirjoittaa Jaakko Jäntti.

Kirjoittaja muistuttaa huumorin keinoin aamiaisen tärkeydestä.

5.6.2021 22:18

Viime aikoina mediassa on ollut paljon juttua aamiaisesta. Hyvä, sillä monet suomalaiset eivät syö aamiaista lainkaan, ja jos syövät, niin se on jotain olematonta sokerihuurrettua muroa ja kuppi kahvia.

Aamiaisesta on moneksi. Sen nauttimisella on sosiaalisia, metabolisia ja nykyisin myös poliittisia ulottuvuuksia. Aamupala yhdessä ystävän tai perheen kanssa on mainio tapa analysoida aamun uutisvirtaa, siis jos kotiin on tilattu lehti tai sen digiversio tai alivaltiosihteeri on hoitanut sen aamupalan kera aamiaispöytään.

Oli maksaja kuka tahansa, aamiaiseen kannattaa panostaa, jotta päivä lähtee raketin lailla liikkeelle. Jos maksajasta tulee epäselvyyttä, viime kädessä poliisin esiselvitys auttaa tilanteen kartoittamisessa.

Metabolisesti aamiainen on myös mannaa ihmiselle. Mitä tukevampi aamiainen on, ja mitä enemmän se sisältää proteiineja ja kuituja, sitä pitempään jaksaa vaikkapa opposition välikysymyshuutelua. Verensokeri kannattaa siis pitää mahdollisimman tasaisena, jotta kesken välikysymyskeskustelun päätä ei ala särkeä (se voi tosin hyvästä aamupalasta huolimatta iskeä päälle).

Pitää myös muistaa juoda kivennäisvettä, jonka alivaltiosihteeri on kiikuttanut aamiaistarvikkeiden mukana. Hanavesikin menettelee, jos protokolla ei sitä erikseen kiellä.

Poliittisia ulottuvuuksia aamiainen saa siinä vaiheessa, kun keltaisen lehdistön tutkiva journalisti päättää tehdä aamiaisesta härkäsen. Tällöin viattomalta tuntuvaan aamiaiseen sujautetaan lautasellinen kateutta, pannullinen salailua ja kourallinen paisuteltua toistoa. Ja jotta härkänen olisi valmis, se kieritetään tervassa ja veroeuroissa, jotka on siivutettu veronmaksajan selkänähasta.

Tässä vaiheessa aamiaisen peli on pelattu ja sen viaton maine tuhottu.

Se mikä on siis ihmisille tärkeää ja perin arkista, voidaan mielikuvissa turmella hetkessä.

Kirjoitan tämän siksi, että vaikka aamiaisen maine on väliaikaisesti romahtanut, kehotan nauttimaan sen silti joka aamu, jotta jaksatte ottaa vastaan päivän vaihtuvat myrskyt vesilasissa.

Jaakko Jäntti

Hyvinvontivalmentaja, kuntavaaliehdokas (vas)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut