Nuorten teknologiataidot ovat avain Satakunnan menestykseen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Nuorten teknologiataidot ovat avain Satakunnan menestykseen

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Porin kaupungin suunnitelmallisen yhteistyön tavoitteena on tukea nuorten teknologiataitojen kehittymistä ja turvata maakunnan osaaminen myös tulevaisuudessa. Kuvassa Samkin tutkija-opettaja Janika Tommiska ohjaa Leevi Rautiaista Lego-robottien ohjelmoinnissa.

29.5. 20:57

Satakunta on Suomen mittakaavassa kokoaan suurempi teknologiamaakunta. Maakunnan taloudellista hyvinvointia rakennetaan pitkälti alueella toimivissa vientiteollisuuden yrityksissä.

Kun nuoret kiinnostuvat teknologiasta ja sen luomista mahdollisuuksista, he hakeutuvat helpommin alan koulutukseen ja pääsevät sitä kautta tälle maakunnan menestystä takaavalle polulle.

Tämä asia koskettaa laajemminkin koko Suomea. Kaikkien kouluasteiden opetussuunnitelmiin on tuotu viime vuosina paljon lisää ohjelmointia sekä yleisesti tiede- ja teknologiaosaamista. Näistäkin lähtökohdista on tärkeää, että Satakunnassa kaikkien nuorten on mahdollista innostua ja kiinnostua teknologiasta.

Vaikka teknologiataidot ovat tulevaisuudessa tärkeää osaamista kaikissa ammateissa, ei teknologiaosaaminen ole meillä aina verissä. Kiinnostusta voidaan herättää monin eri tavoin.

Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin kaupunki ovat jo usean vuoden ajan tehneet suunnitelmallista yhteistyötä rakentaessaan nuorille satakuntalaisen mallin mukaista polkua tieteen ja teknologian maailmaan.

Koululaisille on järjestetty robottikilpailuja sekä erilaisia tutustumisvierailuja Samkin teknologialaboratorioihin. Samkin asiantuntijat ovat kouluttaneet koulujen opettajia ohjelmoinnin ja opetusrobottien saloihin sekä tehneet kouluihin erilaisia oppimateriaaleja ja harjoituksia, joiden avulla opettajat voivat opettaa näitä aiheita oppilailleen.

Porin yläkouluissa alkaa syksyllä Teknologia-valinnaisaine, jossa oppilaat pääsevät oppimaan ohjelmointia, robotiikkaa sekä 3D-mallinnusta ja -tulostusta.

Yhteistyössä järjestetään myös monipuolista Teknologia opetuksessa -koulutuspäivää osana RoboAI-viikkoa, joka tänä vuonna järjestetään toista kertaa.

Toimenpiteistä hyötyvät kaikki. Nuoret saavat tärkeitä työelämätaitoja. Alueen koulutusorganisaatiot saavat yhä enemmän teknologiasta kiinnostuneita opiskelijoita, joista toivottavasti merkittävä osa jää hyödyttämään osaamisellaan paikallisia yrityksiä. Hyvinvoiva ja osaamiseen perustuva teknologiateollisuus pitää pystyssä koko Satakuntaa työpaikkojen, verorahojen ja elinvoiman muodossa.

Työ on hyvällä alulla, mutta meillä on vielä paljon haasteita. Työelämä ja kansainvälisen talouden realiteetit muuttuvat vauhdilla.

Nuorten ikäluokat pienenevät ja työelämän osaamistarpeet kasvavat. Yhteistyötä onkin tiivistettävä jatkossa, tekemiselle tarvitaan yhtä lailla alueen päättäjien ja eri koulutusorganisaatioiden kuin yritysten ja innostuneiden nuortenkin tuki.

Vain sitoutumisen ja yhteistyön avulla voimme luoda oman satakuntalaisen mallin tukemaan nuorten teknologiataitojen kehittymistä ja siten varmistaa Satakunnan säilymisen aktiivisena ja menestyksekkäänä toimijana globaalin talouden verkostoissa.

Teemu Heino

Digitaalisen osaamisen erityisasiantuntija, Porin kaupungin sivistystoimiala

Mirka Leino

Yliopettaja ja automaation tutkimusryhmän vetäjä, Satakunnan ammattikorkeakoulu

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: