Jokikeskus vetovoimatekijänä ja kasvun mahdollistajana - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Jokikeskus vetovoimatekijänä ja kasvun mahdollistajana

21.5. 13:43

Etelärannan niin sanotun Kivi-Porin, Kirjurinluodon ja Pohjoisrannan arvokkaan teollisuusmiljöön yhdistävällä Jokikeskus-hankkeella tavoitellaan kansallisestikin merkittävän kulttuurimaiseman toiminnallisuuden lisäämistä.

Osana hanketta alueen rantalaiturit ja kenttäpinnat uusitaan, jonka ohella alueelle on tarkoitus vetää viemäröinti, sähkö ja valaistus. Hankkeen kruunaavat Etelärannan, Kirjurinluodon ja Pohjoisrannan yhdistävät kevyen liikenteen sillat.

Valmistuessaan Jokikeskus tarjoaa alueen tapahtumakäyttöön kokonaan uusia mahdollisuuksia, joka varmuudella vetäisi puoleensa myös matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä. Samalla se vahvistaisi jo ennestään tärkeän alueen merkitystä porilaisten virkistyskeitaana.

Kaikesta potentiaalistaan huolimatta jo vuonna 2010 käynnistetty hanke on venähtänyt luvattoman pitkäksi. Pitkään kestänyt prosessi kuvastaa jokseenkin hyvin kaupungin ilmapiiriä, joka on luvalla sanoen paikoin hieman seisahtuneen oloinen.

Osin hankkeen viivästyminen selittyy tosin kaupungista riippumattomilla syillä. Viime vuoden lopulla alueella havaittu vuollejokisimpukkaesiintymä keskeytti hankkeen toisen vaiheen. Ratkaisuna on esitetty muun muassa simpukoiden siirtämistä ja aluetta koskeva poikkeuslupahakemus onkin nyt AVI:n käsittelyssä.

Porin kaupunkistrategiassa yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi on määritetty tapahtumakävijöiden määrän kehitys. Paitsi että muun muassa Suomi-Areena, Pori Jazz ja Porispere ovat kaupungille merkittäviä tulonlähteitä, niin ne ovat myös kaupungin brändin kannalta merkittäviä toimijoita.

Jokikeskus-hanke tukisi näitä jo olemassa olevia kulttuuritapahtumia ja uskoakseni toisi mukanaan myös uusia toimijoita ja uutta elämää. Meillä on paljon tutkimustietoa, joka osoittaa elinkeinoelämän ja ihmisten sijoittuvan seudulle, jossa on virkeää kulttuuritoimintaa ja tulevaisuudenuskoa.

Pori tarvitsee kasvunsa tueksi selkeämmän vision ja määrätietoisempaa toimintaotetta. Niinpä seuraavalla valtuustokaudella on syytä viedä yli kymmenen vuotta kestänyt Jokikeskus-hanke vihdoinkin maaliin.

Jarno Valtonen

filosofian maisteri

kuntavaaliehdokas (vas)

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: