Koronapandemian jälkeinen elämä on vielä arvoitus kuntatasolla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Koronapandemian jälkeinen elämä on vielä arvoitus kuntatasolla

21.5. 21:04

Maailma tulee olemaan eri asennossa, kun koronapandemiasta selvitään ja siihen on syytä varautua myös kuntien toiminnassa. Ennusteet kertovat talouden elpyvän, jos ei suuria geopoliittisia ongelmia tule Euroopan alueella. Suomi on osallistunut pandemiatalkoisiin todella mittavin toimin.

Kuntatasolle asti ulottuvat jo nyt muutokset maailman kaupassa ja valtion hallinnossa. Valtava määrä resursseja on käytetty pandemian hoitoon, ja kukaan ei tiedä lopullista hintalappua. Tämäkin pandemia osoittaa, että pysyvää on vain muutos.

Keskeiset Euroopan maat kuten Saksa, Ranska ja Englanti tulevat miettimään Euroopan suuntaa ja suhdettaan suurvaltoihin samoin kuin EU. Suhtautuminen Kiinaan tulee ilmeisesti uudelleen arviointiin kauppasuhteissa ja turvallisuuspolitiikassa.

Pandemia on iskenyt niin syvän loven maailmantalouteen, että arvioitavaa riittää myös kuntatasolla. Yritystoiminta kärsii vielä pitkään tulojen menetyksestä ja muun muassa suurten perinteisten festivaalien tulevaisuus on vaakalaudalla Satakunnassakin.

Kuntavaaleissakin olisi syytä keskustella siitä, miten mennään tästä eteenpäin, ja sen olettaisi myös kiinnostavan ihmisiä kaikissa intressiryhmissä. Kuntien asemaa tulisi vahvistaa osapuolena hallintokuvioissa ja päätöksenteossa ja vahvistaa kuntien itsenäistä päätösvaltaa.

Viimeiset 30 vuotta ovat olleet aika voimakasta valtiovallan ohjailua kuntien suuntaan. Nyt olisi aika tarkistaa senkin suhteen tilanne.

Kuntien elinvoima, uusiutuva energia, sote-uudistus , elvytyspaketti, kunnan palvelut, koulut, verotus, taloudenhoito ja ilmastomuutos vyöryvät asialistalle seuraavan vaalikauden aikana. Joidenkin henkilöiden mielestä kuntavaalit eivät näy, mutta vaalien tulos näkyy seuraavan neljän vuoden aikana.

Pertti Salo

kuntavaaliehdokas (vas)

Eurajoki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: